Hipersonična raketa
Foto: Shutterstock/Shutterstock

"Test hipersonične manevarske kontrolisane bojeve glave srednjeg do velikog dometa sproveden je kako bi se u svim fazama verifikovale njene karakteristike klizanja i manevrisanja, kao i pouzdanost novorazvijenih višestepenih motora na čvrsto gorivo velike snage“, navodi korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Testiranje je izvršio Generalni biro za rakete (GMB), ali u kratkom izveštaju nije navedeno da li je lansiranju prisustvovao severnokorejski lider Kim Džong Un.

Prethodno je južnokorejska agencija Jonhap objavila da je Pjongjang lansirao balističku raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, napominjući da je reč o prvom severnokorejskom lansiranju rakete u ovoj godini.

U saopštenju Združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga (JCS) navedeno je da je severnokorejski raketni projektil lansiran iz oblasti oko Pjongjanga oko 14.55 po lokalnom vremenu i da je raketa preletela oko 1.000 kilometara pre nego što je pala u Istočno more.

JCS je oštro osudio lansiranje, nazvavši ga "očigledno provokativnim činom" i ističući da je Južna Koreja podelila podatke o severnokorejskom
projektilu sa američkim i japanskim vlastima, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading