Napad na Hute
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak doneo je odluku o vojnoj operaciji tokom hitnog sastanka vlade u četvrtak, 11. januara, oko 11 sati po lokalnom vremenu, ali je informacija o tome  ubrzo objavljena u "Tajmsu", koji je izvestio da će Velika Britanija i SAD izvršiti udare na Hute u roku od nekoliko sati. 

Inače, uobičajeno je da se informacije o napadima ove vrste objave tek pošto se bombarderi vrate u svoje baze.

"Telegraf", pozivajući se na svoje izvore, ističe da je američka vojska frustrirana zbog svojih kolega, da su zvaničnici veoma razočarani, kao i to da je ostrvska vlada pokušala da utvrdi kako je došlo do curenja poverljivih informacija. 

Sad nisu javno komentarisale izveštaje o pripremi napada a britanski ministar odbrane Grant Šaps rekao je za Telegraf da "nije svestan bilo kakvih frustracija u Vašingtonu". 

Tokom napada 11. januara SAD i Velika Britanija pogodili su lokacije na kojima s enavodno proizvode dronovi i projektili koje Huti koriste za napade na komercijalne brodove u Crvenom moru. Dan kasnije Centralna komanda SAD je saopštila da je američki razarač ispalio tomahavke na radarski objekat.

Huti, šiitska islamistička grupa koja kontroliše veliki deo Jemena od sredine 2010-ih, obećala je da će nastaviti napade na trgovačka plovila „povezana s Izraelom“ dok Tel Aviv ne okonča svoj rat sa Hamasom u Gazi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading