Francuska vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Alo ilustracija A.V.

Sukobi u Ukrajini, kao i oni na Bliskom istoku doneli su duboke promene u svetu evropske bezbednosne politike. 

Kao odgovor na sve složeniju bezbednosnu situaciju, mnoge članice NATO-a u zapadnom delu Evrope, odlučile su da pojačaju svoje vojne kapacitete.

Gabrijel Atal, novoimenovani premijer Francuske potvrdio je ove navode i konstatovao da će glavni prioritet njegove buduće vlade biti naoružavanje zemlje.

Atal je na društvenoj mreži X napisao: "Hvala gospodine predsedniče na poverenju." Dodao je da će se njegova politika temeljiti na "zadržavanju kontrole nad našom sudbinom, iskorišćavanju francuskog potencijala i ponovnom naoružavanju naše zemlje."

Vojna supersila Evrope

Danas se francuska vojna doktrina zasniva na konceptima nacionalne nezavisnosti, nuklearnog odvraćanja i vojne samoodrživosti.

Francuska, kao jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti i članica NATO-a opremljena je modernim oružjem i tehnologijom, uključujući i nuklearno oružje.

Francuska je takođe i vazduhoplovna sila i raspolaže širokim sprektrom borbenih aviona, uključujući Rafal i Miraž 2000, koji su među najnaprednijim avionima u svetu. Pored jake aerflote, Francuska ima i značajnu ratnu mornaricu, sa nosačem aviona "Šarl de Gol" kao glavnim komadom flote. Osim toga, Francuska ima i jednu od najnaprednijih podmorničkih flota, sposobnu za lansiranje balističkih raketa.

Kopnene snage su takođe dobro opremljene, sa modernim tenkovima kao što su Leclerc i širokim asortimanom oklopnih vozila.

Uz to, Francuska aktivno učestvuje u međunarodnim mirovnim misijama, kao i razvoju sajber bezbednosi i bespliotnih letilica. Uzimajući sve pomenute faktore u obzir, Francuske ja jedna od najvećih evropskih vojnih sila današnjice. 

Podsetimo, Gabriel Atal (34) imenovan je 10. januara za novog premijera Francuske, postavši tako najmlađi premijer u istoriji te zemlje.

On je prvi francuski premijer koji je javno deklarirani homoseksualac, a tokom prvog mandata Emanuela Makrona, bio je u romantičnoj vezi sa njegovim političkim savetnikom Stefanom Sežurneom.

Atal je pristupio Socijalističkoj partiji kada je imao 17 godina, a tokom pandemije korona virusa imenovan je za portparola vlade, što je bila prva značajna javna funkcija koju je obavljao.

Prošle godine izabran je za ministra nacionalnog obrazovanja, a njegova prva odluka na toj funkciji bila je zabrana nošenja abaje u državnim školama, muslimanske ženske odeće koja pokriva celo telo, čime je stekao popularnost kod konzervativnih birača.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading