Nova vlada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Atal je obećao da će brzo i efikasno pomoći srednjoj klasi da se nosi sa rastućim troškovima života, što je signal da Makron pokušava da prevaziđe nepopularnost stečenu kontroverznim reformama i poboljša izglede svoje centrističke partije na evropskim izborima u junu.

Malo se zna o sastavu nove vlade, ali ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin rekao je da je siguran da će ostati na svom mestu. Između ostalog, zadužen je za bezbednost Olimpijskih igara koje se ovog leta održavaju u Parizu.

Ministar finansija Bruno Le Mer, koji je na toj funkciji već sedam godina, verovatno će ostati, što je retkost u francuskoj politici. On je u govoru u ponedeljak najavio plan ministarstva za celu godinu.

Promene u vladi će verovatno intenzivirati trku u Makronovom taboru za poziciju kandidata na sledećim predsedničkim izborima 2027. godine. Bivši premijer Eduar Filip, Darmanin, Le Mer i Atal smatraju se potencijalnim kandidatima.

Ne zna se ni kada će biti formirana nova vlada, ali je predsednik Senata Džerard Larčer otkrio televiziji TF1 da mu je Atal rekao da bi to moglo da se desi do kraja nedelje.

Široko rasprostranjeno nezadovoljstvo poskupljenjem života i prošlogodišnjom penzionom reformom značajno je uticalo na Makronovu popularnost i šanse njegove stranke na evropskim izborima. Ona zaostaje između osam i deset procentnih poena za desničarskom strankom Marin Le Pen.

Atal, najmlađi premijer u istoriji Francuske, pokazao se kao jedan od najpopularnijih francuskih političara poslednjih meseci. Odan Makronu, postao je nadaleko poznat kao portparol vlade tokom pandemije Covid-19.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading