republika srpska
Foto: Printscreen/YouTube/ Radio-televizija Vojvodine

Pred rukovodstvom u Banjaluci je najveći test do sada da odoli pritiscima zapada i njihovih podizvođača iz Sarajeva, koji su nasleđenim kmetskim mentalitetom zvuk lovaca iz SAD dočekali u ekstazi nadajući se da će im kolonijalni upravnici ostvariti decenijski san - da Republika Srpska nestane, prenose "Novosti".

Kako će se razvijati situacija u RS, u velikoj meri će zavisiti i od izbora na skoro svim krajevima sveta ove godine. A, ponajviše od glasanja upravo u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno ako se uzmu u obzir "specijalne veze" koje Milorad Dodik ima sa Stivom Benonom, čovekom koji je osmislio kampanju bivšeg lidera SAD Donalda Trampa i koji je u prvih sedam meseci njegovog mandata bio glavni strateg u Beloj kući. Konkretno, procenjuje se da bi presija prema Banjaluci so ne strane Atlantika bila mnogo manja ukoliko Džozef Bajden izgubi vlast.

Dodik je juče rekao da su Srbi u Bosni i Hercegovini "mentalno integrisani sa Srbijom i podržali bi eventualnu nezavisnost Republike Srpske".

- Cilj zapada je obesmisliti Republiku Srpsku i stvoriti centralizovanu BiH. Naš karakter ne dopušta da se to dogodi. Zato s ponosom slavimo 9. januar.

republika srpska

YouTube/ Novak Knezic

 


Iz Ambasade SAD u Sarajevu, čiji su avioni bez saglasnosti Predsedništva BiH leteli iznad RS, poručili su da nije problem u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januar kada je pravoslavni praznik Sveti Stefan:

- Povezivanje tog obeležavanja sa pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Član 3 Dejtonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštovanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično delo. SAD očekuju da će relevantne institucije za sprovođenje zakona i pravosudne institucije sprovesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske 9. januara.

Politički filozof Dragoljub Kojčić rekao je da je problem to što Dejtonski sporazum, koji podrazumeva da postoje dva entiteta i tri naroda, ruše oni koji su ga napravili.

- Rušenje Dejtonskog sporazuma počelo je 1997. uvođenjem Bonskih ovlašćenja visokog predstavnika međunarodne zajednice. Pre Kristijana Šmita visoki predstavnik je bio Valentin Incko, koji je bio antisrpski raspoložen, ali nije koristio ta Bonska ovlašćenja do poslednjeg momenta, pre nego što će napustiti svoj mandat u BiH. Njima nije u interesu objektivnost, istina, nije im u interesu da se obave egzaktna istraživanja, nego im je samo bilo u interesu da ponovo stanu na stranu politike Alije Izetbegovića i kasnije njegovog sina Bakira. Pristrasnost politike SAD kada je u pitanju srpski narod prelazi svaku granicu koja se može istrpeti. Niko se u Republici Srpskoj nije uplašio zbog preletanja aviona.

Advokat Goran Petronijević istakao je da je 9. januar važan ne samo kao simboličan datum nastanka Republike Srpske, već i garant njenog očuvanja i dodao da su reči predsednika Dodika da se "narod i vlast Srpske bore za ustavna načela i sve ono što je navedeno u Dejtonskom sporazumu - ohrabrujuće":

- Glasno i jasno je rekao da ono za šta se narod i vlast Srpske bori nije separatizam. Rastakanje Dejtonskog mirovnog sporazuma veoma je opasno i onaj ko to radi ne misli dobro BiH. Ne mogu optuživati Dodika da je on separatista, a da istovremeno ruše Ustav međunarodno priznate države. Onaj ko se bori za opstanak ustavnih načela on misli dobro, a to je upravo Dodik. On se jedini koji se u BiH zalaže za Dejtonski sporazum, dok se aktivnost drugih može proglasiti državnim udarom.

republika srpska

YouTube/ Radio-televizija Vojvodine

 

Bivši predsednik Republike Srpske Dragan Čavić poručio je da je RS nastala 9. januara 1992. godine narodnom voljom koja će je i očuvati bez obzira na napore određenih domaćih i stranih faktora da to promene.

- RS je činjenica, međunarodno priznata. To je entitet u BiH sa svim državnim obeležjima, država u državi i to je toliko jasno, ali samo nepismeni i oni koji žele da manipulišu ne shvataju istinu, a 9. januar kao Dan Republike slavio se godinama posle rata bez ikakvih osporavanja, da bi onda sporenje tog datuma došlo od predstavnika SDA pri Ustavnom sudu BiH koji je doneo nerazumnu i neprihvatljivu odluku za građane RS. Osporavanje 9. januara je čisto politikantstvo.

Dronovi i kadeti

U svečanom defileu povodom 9. januara - Dana Republike, na Trgu Krajine u Banjaluci učestvovalo je više od 3.400 pripadnika MUP RS te javnog i civilnog sektora Srpske. Učesnici su bili podeljeni u ešelone, a najveću pažnju građana privlačila su borbena vozila MUP RS "Despot" i "Vihor". U stroju sa starijim kolegama policajcima prvi put su se pojavili i kadeti Srednje škole unutrašnjih poslova. Posebne vizuelne efekte svečanom defileu dalo je više od 200 dronova. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading