gradonačelnik mojkovca
Foto: Printscreen/YouTube/ Radio Antena M

Predsednik Opštine Vesko Delić rekao je da Mojkovac proslavlja Dan opštine, ali se i seća junaka slavne Mojkovačke bitke kojima se ponose ne samo građani Mojkovca nego i čitave Crne Gore.

“Mojkovačka bitka je kruna junaštva naših predaka koja, nas potomke, obavezuje i podseća da svojim delima budemo njihovi dosledni naslednici. Žrtva mojkovačkih junaka koji su svoje živote dali za spas svoje braće po junaštvu ne zaostaje iza Kosovske bitke. Mojkovačka bitka je ponos i Crne Gore i celog srpstva. Svako sećanje na serdara Janka Vukotića i njegovu hrabru vojsku navodi nas na razmišljanje i preispitivanje: možemo li i mi sada biti toliko solidarni i požrtvovani koliko su oni mogli nekada? Pitanje na koje će, nadam se, vreme pred nama dati odgovore”, istakao je Delić.

On je dodao da je novo opštinsko rukovodstvo, uz obavezu da se seća prošlosti i istorije, intenzivno radilo na poboljšanju uslova života u opštini Mojkovac.

“Podele, sukobi i sve ono što je kočilo razvoj Mojkovca već dve godine je iza nas. Svesni da samo zajednički možemo da oživimo naš grad, nastavljamo da radimo ruku pod ruku kao jedno za dobrobit i za budućnost Mojkovca. U protekloj godini izdvojili smo 130.000 evra za asfaltiranje puta ka Bojnoj njivi koji vodi direktno do spomenika junacima Mojkovačke bitke, a u ovoj godini biće urađeno idejno rešenje za Memorijalni centar posvećen junacima Mojkovačke bitke. Oko 800.000 evra uloženo je u putnu infrastrukturu, a u ovoj godini planiramo da za izgradnju i popravku putne infrastrukture iz budžeta izdvojimo znatna sredstva”, rekao je Delić i dodao da će više od milion evra biti uloženo u rekonstrukciju gradskog trga, te da se predano radilo i na projektu skijališta sa mojkovačke strane Bjelasice.

“Završena je deonica puta Mojkovac – Vragodo, trenutno se radi i projekat vodovoda na Žarskom, a Uprava za saobraćaj rapisaće novi tender za izgradnju mosta na Tari koji će spojiti magistralni put Mojkovac – Kolašin sa budućim ski-centrom koji će unaprediti razvoj turizma ne samo Mojkovca nego čitavog severa Crne Gore”, kazao je Delić.

Prisutne je pozdravio i Marko Janketić, predsednik Skupštine opštine Mojkovac, ističući da je sednica posvećana vanvremenskom datumu, 7. januaru, danu koji nas sve podseća na čuvenu Mojkovačku bitku.

“Mojkovac je mesto dugog istorijskog trajanja, bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, kraljevsko Brskovo, grad kralja Uroša i srenjovekovni rudarski grad jedan od najrazvijenih privrednih centara države Nemanjića, gde se kovao srebrni novac nalik srebrnom mletačkom “matapanu” pomenutom u remek-delu svetske književnosti, Danteovoj “Božanstvenoj komediji””, istakao je Janketić.

On je naglasio da je u svojoj borbi za slobodu Crna Gora imala bezbroj bitaka ali je samo jedna po svom značaju nenadmašna i oličenje neverovatne hrabrosti i samožrtvovanja.

“Mojkovačka bitka primjer je neviđenog herojstva mojkovačkih junaka, svetli primer istorijske i slobodarske etike. Danas se sećamo podviga predaka i čuvamo slobodarski duh građen vekovima, koji predstavlja putokaz današnjim i generacijama koje dolaze”, naglasio je Janketić.

Prikazan je i film o onome šta je urađeno u opštini Mojkovac u prošloj godini, kao i o planovima za ovu. Pre održavanja svečane sednice, delegacija Opštine položila je vence kod spomenika serdaru Janku Vukotiću i kod spomenika junacima Mojkovačke bitke. Venac na spomenik junacima Mojkovačke bitke položio je i predsendnik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Mandić: Vlada će pomoći da Mojkovac dobije perspektivu kakvu zaslužuje

Govoreći na svečanosti povodom Dana opštine Mojkovac, predsednik Skupštine Andrija Mandić poručio je da će Vlada Crne Gore raditi na tome da Mojkovac dobije perspektivu kakvu zaslužuje.

Mandić je kazao da je detinjstvo proveo u Mojkovcu, pa da svečanost delom doživljava kao svoju.

“Veličanstvena bitka po kojoj Mojkovac i slavi današnji dan, ušla je u epopeju ratovanja i tu se negde završila priča o onoj velikoj epskoj Crnoj Gori, koja je počela ispod Lovćena, a čiji je danas sjajni predstavnik sa nama Janko Vukotić, unuk čuvara serdara Janka Vukotića”, rekao je Mandić i dodao da je važno da budućnost Mojkovca bude mnogo bolja.

“Imate sjajne staze, imate odluku koju treba da donesete za Rudnik, to ćete odlučiti zajedno sa Vladom. A mi koji smo u Podgorici, naša je obaveza da pomažemo što je moguće više krajeve koji imaju perspektivu kao što je ima Mojkovac. Vlada je pre Nove godine intenzivno radila na tome da Ministarstvo poljoprivrede podrži određene projekte koji su važni za razvoj grada, kao što će i u budućnosti raditi”, naveo je Mandić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading