Vladimir Putin
Foto: Alo/Profimedia

Prema procenama ukrajinske vojske, dosad je poginulo oko 360.000 ruskih vojnika, uz ogromne gubitke u vojnoj opremi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je započeo invaziju na susednu Ukrajinu krajem februara 2022. godine, a sukob se od tada razvlači duže nego što je većina predviđala, jer se približava svojoj dvogodišnjici.

Kremlj ne navodi ukupan broj prijavljenih ukrajinskih gubitaka. Dok ukrajinski izvori možda i naduvavaju brojke o ruskim gubicima, stručnjaci se slažu da su one u svakom slučaju strašne za ruske snage. Pored toga, ruski građani snose teške posledice ekonomskih sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog invazije.

Šta kažu Rusi

Dok su Putin i njegovi saveznici čvrsto posvećeni sukobu, novi snimak BBC-ja pokazuje reakcije običnih građana Rusije na rat i stanje u zemlji uopšte. Intervjui su snimljeni u gradu Orehovo-Zujevo, 100 kilometara istočno od Moskve.

Mnogi Rusi i dalje veruju narativu Kremlja da je Zapad kriv za rat, ali šta misle o budućnosti?

Jedna neimenovana žena je izrazila nezadovoljstvo stanjem u Rusiji.

"Kako može biti nade? To su iste, stare birokrate koje vode stvari... Naša vlada vara! To je ono što me brine. Oni samo gomilaju novac", rekla je ova žena na snimku BBC-ja.

Druga žena, kada su je pitali o nadama za 2024. godinu, rekla je da želi da se rat završi.

"Da imam pristojnu penziju, onda bih imala malo nade... Nadam se da će se završiti. Samo da se završi", rekla je ova žena.

S njom se slažu i drugi.

"Glavno je da se rat uskoro završi zato što se naša mlada generacija ubija. Toliko njih! Nije nam trebao ovaj rat. Ali nismo ga mi započeli", rekao je neimenovani Rus na snimku BBC-ja.

Kraj rata u 2024. samo ako Putin umre

Nedavno je Bet Knobel, profesorka komunikacija i medijskih studija na Univerzitetu Fordam i bivša šefica moskovskog biroa CBS njuza, u razgovoru za Njuzvik dala predviđanje šta bi moglo da bude potrebno da se sukob u Ukrajini završi 2024. godine.

"Jedini način je ako Vladimir Putin umre", rekla je Knobel.

Ona ne veruje da bi Rusija mogla uskoro da se povuče iz rata.

"Teoretski je moguće da bi Rusija mogla da iskoristi promenu rukovodstva da pokuša da proglasi pobedu i samo zadrži zemlju koju je otela od februara 2022. Ali čak i ako Putin umre, mislim da su male šanse da će se Rusija povući iz rata, jer je već uložila toliko svog nacionalnog imidža u pobedu", rekla je Knobel.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading