Bolovanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kao rezultat toga, izgubljeno je preko 20 miliona kalendarskih dana, a to je zato što bolnički sistem u Sloveniji nema vremensko ograničenje i stoga se ne može porediti sa drugim evropskim zemljama, a takav sistem u Evropi poznaje samo Bugarska.

Slovenac 12 godina na bolovanju

- Situacija je zabrinjavajuća poslednjih godina - upozorava Ana Vodičar, rukovodilac sektora za odlučivanje o pravima i medicinskim proizvodima u Zavodu za zdravstveno osiguranje Slovenije.

Rekorder u Sloveniji je čovek koji je već 12 godina na bolovanju.

- U Sloveniji ne postoji trajna ili privremena sprečenost za rad. Naše zakonodavstvo, Bugarska jedina još ima takav propis, ne poznaje vremensko ograničenje za bolovanje. U stranim sistemima privremena nesposobnost za rad obično traje jednu, možda i tri godine. Onda, ako je neko još uvek nesposobnost za rad, trajniji oblik nesposobnosti ili privremene sprečenosti.
Toga u Sloveniji nema. Ako neko nije u stanju da radi i ostane na bolovanju, to ne može stati samo zato što je na listi već nekoliko godina - objasnila je Vodičar.


Dodala je da s obzirom na to da je sve više ljudi na bolovanju, ne može drugačije nego da nam finansijska davanja strahovito rastu.

- Ako smo 2014. imali još oko 225 miliona rashoda iz zdravstvenog fonda, prošle godine smo isplatili skoro 700 miliona evra. Ovo su ogromna povećanja. I zato je to toliko zabrinjavajuće - navela je ona.

Prošle godine je prosečno bolovanje u Sloveniji trajalo 13,4 dana, ali trajanje varira od regiona do regiona. Najduže bolovanje bilo je u Koruškoj i trajalo je 19 dana, dok je najkraće bolovanje bilo u Goriškoj i trajalo je 11 dana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading