vojska
Foto: EPA/EPA-EFE/ATEF SAFADI

Pregrupisavanje trupa je verovatno odgovor na pritisak Vašingtona na Izrael da pređe na treću fazu rata i smanji intenzitet napada, odnosno minimizira ubijanje civila u Gazi.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u ponedeljak povukle tenkove iz nekih kvartova grada Gaze, preneo je Rojters. Izrael je takođe najavio planove za rotaciju pet brigada iz Pojasa Gaze. Dve od pet izraelskih brigada koje će biti rotirane iz Gaze su rezervisti, od kojih će neki, uglavnom stariji rezervisti, otići kući već ove nedelje.

Preostale tri brigade će se vratiti u bazu na odmor ili obuku u narednih nekoliko nedelja i mogu se prerasporediti u borbu ako bude potrebno. Izraelski zvaničnik rekao je Rojtersu da će neke trupe povučene iz Gaze na jugu biti spremne za raspoređivanje na severnoj granici sa Libanom, gde Hezbolah razmenjuje vatru sa Izraelom u znak solidarnosti sa Palestincima.

Zamena dugotrajnih snaga u Gazi je potrebna da bi se umorne trupe oporavile pre početka duge kampanje niskog intenziteta za koju se očekuje da će trajati veći deo ove godine i koja će se fokusirati na preostala uporišta Hamasa u okupiranoj palestinskoj enklavi i "džepovima otpora."

Borbe nižeg intenziteta

ID je nedavno "ponovo kalibrirao" potrebne vrste trupa i sada se više oslanja na komandose i inženjerijske brigade, koje pokušavaju da prodru kroz tunele i love komandante Hamasa.

"Ciljevi rata zahtevaju dugoročnu borbu i mi se spremamo u skladu sa tim“, rekao je Danijel Hagari, glavni portparol izraelske vojske, dodajući da će raspoređivanje rezervista biti osmišljeno „tako da se trupe osveže, izraelski ekonomija može da funkcioniše i porodice koje čekaju da se njihovi najmiliji vrate u svoje rutine“. Demobilizacija nekih od oko 360.000 rezervista će ublažiti pritisak na izraelsku radnu snagu i njegovu ekonomiju.

Analitičari upozoravaju da je svaki prelazak na borbe nižeg intenziteta moguć samo ako Izrael uspostavi operativnu kontrolu nad napadnutim područjem, što znači da njegove snage mogu slobodno manevrisati u zoni. Izrael je rekao da je blizu operativne kontrole većeg dela severne Gaze. Povlačenje brigada iz severne Gaze sugeriše da je Izrael u velikoj meri prešao sa ofanzive na napore konsolidacije, rekao je Ofer Šelah, vojni analitičar Instituta za nacionalne bezbednosne studije u Tel Avivu.

"Kada prestanete da napredujete i preuzmete ili uništite dovoljno infrastrukture, gerilske snage žele da ostanete u toj oblasti sa više trupa“, rekao je Šelah za VSJ.

Sa IDF-om koji sada uglavnom kontroliše severnu Gazu, vojska prelazi u treću fazu rata. „Trajaće najmanje šest meseci i uključivaće intenzivne misije čišćenja teritorije od terorista“, rekao je za Rojters neimenovani izraelski zvaničnik, dodajući da eliminisanje Hamasa ostaje prioritet.
Obim borbe

Vode se žestoke borbe

Posle skoro tri meseca rata protiv Hamasa, Izrael je probio glavne linije komande enklave na severu i oslabio ih na jugu, ali male grupe Hamasovih boraca nastavljaju da vrebaju ID i da ispaljuju rakete na Izrael. Nastavljene su žestoke borbe na jugu, gde su mnoge snage Hamasa ostale netaknute i gde se nalazi većina od 2,3 miliona stanovnika Gaze. Ostale ofanzivne operacije ID su usmerene na izbegličke kampove u centralnoj Gazi i oblasti Kan Junis. Glavni izazov za ID ostaje ulazak u gusto naseljena područja, gde je Hamas postavio zamke u mnoge kuće i ispaljuje granate.

Dok izraelski ministar odbrane Joav Galan govori o još najmanje godinu dana borbi u Gazi, planovi Južne komande ID procenjuju da bi rat mogao da potraje godinu ili dve. Međutim, obim borbi biće ograničeniji od onog na vrhuncu vojne kampanje ID. Vašington, naime, pojačava diplomatski pritisak na Izrael da smanji intenzitet napada u Gazi. SAD su takođe saopštile da će njihov nosač aviona klase Džerald R. Ford sa svojom operativnom grupom i ratnim brodovima napustiti područje Bliskog istoka u narednih nekoliko dana. To znači da će u regionu ostati samo jedan američki nosač, klasa Dvajt D. Ajzenhauer.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading