rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom istorijskog sastanka u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, Sudanske Demokratske civilne snage Takadum i komandant Snaga Za Brz Odgovor (RSF) Mohamed Hamdan Daglo, poznat kao Hemidti, dogovorili su se da razviju mapu puta za okončanje devetomesečnog rata između vojske i Snaga Za Brz Odgovor u Sudanu.

Raša Avad, član medijskog komiteta Takadum, nakon prve sednice sastanka, istakla je punu saglasnost strana o potrebi uspostavljanja okvira za rešavanje humanitarne krize izazvane ratom, u kome je poginulo oko 12 hiljada ljudi, a koji je prisilio više od 7 miliona da napusti svoje domove, od kojih je 25% prešlo granice sa susednim zemljama.

Avad je napomenula da će se sastanci strana nastaviti u utorak kako bi se finalizirale dogovorene mere. Ona je takođe potvrdila da Takadum nastavlja da koordinira sastanke sa vojnim liderima radi sličnih razgovora.

Prema Sky News Arabia, koordinaciono telo koje predvodi bivši premijer Abdalah Hamdok predložilo je četvorodimenzionalni plan za rešavanje sve dublje krize u zemlji, uključujući prekid vatre, stvaranje sigurnih puteva za civile, rešavanje humanitarne krize i početak političkog procesa koji uključuje bezbednosna pitanja, vojnu reformu, tranziciono zakonodavstvo i institucionalno restrukturiranje javnih institucija.

Takadum je takođe izrazio podršku pregovaračkoj platformi u Džedi i inicijativi Afričke unije predloženoj 25. juna, koja uključuje plan koji kombinuje viziju Džedske platforme i predloge Međuvladine vlasti za razvoj.

Plan poziva na korake za okončanje rata i početak političkog procesa koji će dovesti do prenosa vlasti sa vojnih na civilne vlasti. Ključne tačke plana uključuju:

- Trajni prekid vatre i transformacija Kartuma u ​​demilitarizovanu zonu.

- Povlačenje zaraćenih strana na udaljenosti od 50 kilometara od Kartuma.

- Raspoređivanje afričkih trupa da čuvaju strateške lokacije u prestonici.

- Rešavanje loših humanitarnih uslova uzrokovanih ratom.

- Uključivanje policije i službi bezbednosti u proces osiguravanja bezbednosti javnih mesta.

- Početak političkog procesa za konačno rešavanje krize.

U saopštenju koje je objavilo koordinaciono telo navodi se da je sastanak sa Hemidtijem održan nakon što je on odgovorio na pisma upućena njemu i vojnom komandantu Abdelfatahu al-Burhanu pozivajući se na hitne sastanke kako bi razgovarali o zaštiti civila, isporuci humanitarne pomoći i načinima za okončanje rata kroz mirne pregovore.

Takođe se napominje da se nastavljaju kontakti sa vojnom komandom radi utvrđivanja vremena i mesta sastanka sa rukovodstvom.

Kako je sve počelo

Glavnokomandujući vojske general Abdel Fatah al-Burhan i komandant RSF general Mohamed Hamdan Dagalo vladali su Sudanom kao predsednik i potpredsednik takozvanog Suverenog saveta nakon puča u oktobru 2021.

Sredinom aprila izbio je žestok sukob između dve snage kao rezultat neslaganja oko toga kako RSF treba da se integriše u vojsku i koji autoritet treba da nadgleda proces tokom tranzicije na civilnu vlast u arapskoj zemlji.

Sukob je izbio nakon što strane nisu uspele da se dogovore o tome kako će RSF biti integrisan u oružane snage i kako će se vlast u zemlji preneti na civilnu vladu.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država je u maju navelo da je Vagner pružao RSF-u vojnu podršku, uključujući PVO rakete.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država je u maju navelo da je Vagner pružao RSF-u vojnu podršku, uključujući PVO rakete. Si-En-En je odmah podelio do tada neviđene snimke najmanje tri navodna ukrajinska specijalna operatera koji su izvršili raciju na zgradu. Kopnena operacija se navodno odvijala u Omdurmanu.

Ukrajinci u Sudanu

Prvi snimak sukoba ukrajinske vojske i Vagnerovaca, napravljen u Sudanu, pojavio se na internetu krajem septembra ove godine, izazvavši opširnu diskusiju na internetu i među analitičarima.

Nakon toga pojavili su se i novi snimci borbi ruskih Vagnerovaca i ukrajinskih plaćenika u Sudanu. Ukrajinski izvori su i u oktobro i novembru delili snimke na kojima se navodno vide pripadnici Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine kako sprovode operacije protiv Snaga za brzo reagovanje (RSF) i jedinica Vagnerovih snaga u Sudanu.

Prema izvorima CNN-a, ukrajinske obaveštajne službe su možda bile umešane u brojne napade FPV dronovima na milicije koje podržava privatna vojna kompanija (PMC) Vagner, u oblasti sudanske prestonice.

U razgovoru za novinski kanal sa sedištem u Atlanti, ukrajinski vojni izvor opisao je tada napade kao delo „nesudanske vojske“. Neimenovani izvor je samo rekao da su „ukrajinske specijalne službe verovatno odgovorne“, na pitanje da li Kijev stoji iza napada.

U junu je predstavnik Prelaznog nacionalnog saveta Sudana tvrdio da u zemlji nema predstavnika Vagnerovih snaga. On je negirao saradnju ruske privatne vojske sa Snagama za brzo reagovanje uključenim u građanski sukob. 

U aprilu je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin rekao da više od dve godine u Sudanu nije bilo nijednog borca iz njegove grupe. Vagner posluje u nekoliko afričkih zemalja. Ipak, prisustvo ruske grupe u Sudanu ostaje predmet rasprave. Glavni nosilac RSF-a su Ujedinjeni Arapski Emirati, bliski saveznik SAD, prenosi Oruzjeonline.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading