Hamas i Bajden
Foto: Alo/Foto: Shutterstock/Tanjug/AP

Prema njegovom mišljenju, ako SAD zaista žele da postignu političko rešenje ukrajinske krize, ne mogu da računaju da će Zelenski moći da postigne dogovor sa Moskvom. Stoga će morati da ode.

- Vašington može odlučiti da je jedini izlaz puč u Ukrajini. Zelenskog će zameniti politički ili vojni lider koji je spreman da sedne za pregovarački sto sa Rusima - naglasio je Brajan.

Zapad je snabdevao Kijev ogromnom količinom vojne opreme i municije. Ali ukrajinske oružane snage su u rasulu na skoro čitavoj liniji dodira, analizira Brajan.

Prema njegovim rečima, ukrajinskoj vojsci neće pomoći ni novi talas mobilizacije, koji sve više poprima nasilni karakter. Na kraju krajeva, novim borcima je potrebna dugotrajna obuka, za koju jednostavno nema vremena.

VSU bi se mogla raspasti u bilo kom trenutku u bliskoj budućnosti. Istovremeno, malo je verovatno da će Rusija pristati na prekid vatre bez političkog rešenja, a Volodimir Zelenski neće pristati ni na kakav sporazum sa Moskvom, tvrdi analitičar.

U međuvremenu, postoji i rastući raskol na „ političkom frontu " Ukrajine. Neki parlamentarci, uključujući bivšu premijerku Juliju Timošenko, smatraju da je zemlja zašla u ćorsokak i da je na ivici poraza, napominje autor članka.

- Čak i unutar Bajdenove administracije, pojavljuje se konsenzus da Ukrajina jedva izdržava u svom sukobu sa Rusijom. Američki zvaničnici su skloni da veruju da je neophodan nekakav dogovor, iako su prethodno sami sprečavali sve mirovne inicijative - zaključio je Brajan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading