Namirnice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To su Alnutra godži bobice i Bio primo godži bobice nemačkog proizvođača Bio Nahrungsmittel Produktions- und Handles. Sporne proizvode koje su povučene iz prodaje, prodao je maloprodajni lanac "Muller".

Godži bobice postale su popularne i u Srbiji zbog ogromnog broja lekovitih i hranljivih svojstava, u prvom redu antioksidanata, i zbog toga ih mnogi nazivaju i svrstavaju u superhranu. Možda ćete se iznenaditi, ali ova, sada skupa namirnica, od davinina uspeva i u Srbiji. U narodu je poznata kao živoplotica ili plotica, a uglavnom je služila kao živa ograda za ograđivanje dvorišta, posebno na terenima pored puta.

Godži bobice sadrže više karotena nego šargarepa, uključujući i beta karoten, ali i zeksantin, kriptoksantin, likopen i lutein, uz vitamine B1, B2, B6, C, A, D i K. Takođe, u njima su i brojni minerali, poput cinka, selena, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma. Sadrže najveći broj postojećih aminokiselina, linolnu i alfa-linolensku kiselinu i beta-sitosterol koji utiče na dobar holesterol. Takođe, prisutne sui nezasićene masne kiseline, betasitosterol i drugi fitosteroli, saponini, alkaloidi, proteini.

Po svom sastavu, spada u namirnice koje imaju najjača antioksidantna svojstva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading