Putin u Sankt Peterburgu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Prihodi od ruskog izvoza nafte i gasa doprineli su budžetu Rusije sa oko 100 milijardi dolara ove godine, što je blizu nivoa prihoda zabeleženih 2021, pre sukoba u Ukrajini, saopštio je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak.

On je istakao da više od polovine ukupnih prihoda Rusije od izvoza potiče iz energetskog sektora, ističući da je prodaja nafte i gasa obezbedila stabilan prihod za budžet zemlje.

„Energetski sektor Rusije doprineo je sa oko 27 odsto BDP, dok prihodi od nafte i gasa čine skoro 57 odsto ukupnog izvoznog prihoda cele naše zemlje“, kazao je Novak.

Zamenik premijera Rusije je ukazao da je polovina ruskog izvoza energije ove godine otišla u Kinu, dok je udeo Indije za dve godine porastao na 40 odsto.

„U međuvremenu, udeo Evrope u ruskom izvozu sirove nafte pao je za 90 odsto u poslednje dve godine, sa 40-45 odsto u 2021. na oko četiri do pet odsto ove godine“, dodao je Novak.
Kako je dodao, mnoge zemlje su zainteresovane za kupovinu ruske nafte i naftnih derivata, uključujući zemlje Latinske Amerike i Afrike.

Ruske energetske kompanije bile su prinuđene da preusmere isporuke energenata u Aziju, nakon što je izvoz u EU opao usled ruskih sankcija i sabotaže gasovoda Severni tok.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading