DA LI JE SVET NA IVICI APOKALIPSE? Glavne tačke na kojima bi mogao da počne rat velikih sila, a jedan front preti da ih sve uništi
Foto: EPA/Alo ilustracija

Svetski lideri i stratezi pokušavaju da iznađu načine kako da umanje rizike i povrate put ka miru razmatrajući uzroke i potencijalne posledice globalnih izazova. Međutim, ukoliko u tome ne uspeju, gde leži najveća pretnja svetskom miru? 

DA LI JE SVET NA IVICI APOKALIPSE? Glavne tačke na kojima bi mogao da počne rat velikih sila, a jedan front preti da ih sve uništi

Foto: Shutterstock

 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Moskvu da "pali vatre" širom sveta, izvozeći sukobe svuda od Balkana do Bliskog istoka.

U intervjuu za The Sun, Zelenski je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da iskorišćava oktobarski napad Hamasa na Izrael, tvrdeći da je pokolj bio "stvarno velika želja" Rusije.

SAD i njihovi saveznici su već bili u novom "hladnom ratu" sa Kinom, ali ruska invazija na Ukrajinu je "otprilike ekvivalentna Korejskom ratu tokom prvog Hladnog rata, otkrivajući ideološku kao i geopolitičku podelu između zemalja 'Rimlanda' (anglosfera, zapadna Evropa i Japan) i onih iz evroazijskog 'Hartlenda' (Kina, Rusija i Iran plus Severna Koreja)",, tvrdi istoričar Nijal Ferguson za Tajms, 

I sada rat između Izraela i Hamasa u Gazi preti da eskalira u širi sukob na Bliskom istoku, noseći sa sobom rizik od totalnog rata između suprotstavljenih superdržava.

A Ujedinjene nacije, "zamišljene kao globalni forum za rešavanje sporova, su u većem haosu nego inače", rekao je Adam Boulton na Sky News.

Bliski istok

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu "je proveo protekle tri decenije upozoravajući na iranski nuklearni program" i više puta je pretio napadom na zemlju, ali nakon napada Hamasa 7. oktobra "konačno bi mogao da deluje na svoje pretnje", javlja Al Džazira.

Benjamin Netanjahu

Abir Sultan (POOL)

 

Da li će to učiniti ili ne, u krajnjoj liniji će zavisiti od toga da li će trenutni, ograničeni sukob u Gazi eskalirati u širi rat na Bliskom istoku u koji će biti uključen regionalni supermoćnik Iran preko svog posrednika Hezbolaha u Libanu.

Mnogi stručnjaci veruju da u Vašingtonu i Teheranu "postoji mala želja za regionalnim sukobom", izveštava NBC News, ali s obzirom na intenzitet izraelskog bombardovanja i kopnene operacije "mogućnost za pogrešno procenjivanje je ogromna".

Decenijama su Izrael i Iran bili angažovani u "tajnom ratu" koji se vodio na kopnu, moru i u vazduhu, rekao je Forin Afers.

Sada, rat u Gazi "narušava njihov već delikatan kalkulus, i što duže sukob traje, to više smanjuje podsticaje za umerenost i povećava rizik od izraelsko-iranskog sukoba".

Pokušavajući delovati kao odvraćanje od dalje eskalacije, SAD nastavljaju sa povećanjem trupa u regionu, sa CBS News koji izveštava o raspoređivanju nuklearne podmornice da se pridruži dva američka nosača aviona koji su već na pozicijama u istočnom Mediteranu. Međutim, Netanjahu i njegovi ministri "možda imaju nešto sasvim drugo na umu za američko raspoređivanje, koje ide dalje od vojnog odvraćanja i političkog poziranja", rekao je Al Jazeera. "On može pokušati proširiti opseg rata da uključi Iran."

"Iran je kako sukob eskalira", složio se Mark Stone iz Sky News, ali istina je da put ka eskalaciji preko Hezbolahovog drugog fronta iz Libana je "neizvestan", rekla je Lina Khatib, direktor Instituta za Bliski istok Soas, u The Guardian. Najverovatnije bi to izazvalo intervenciju SAD koja ima "potencijal da rat proširi na sam Iran, što je poslednje što Iran želi".

Rusija

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022, opisana je kao "opasnija od bilo čega što je Evropa videla od završetka Drugog svetskog rata" pisao je Politico.

U 20 meseci otkako je počela, nade Kremlja za brzu pobedu pretvorile su se u dugotrajan rat iscrpljivanja, čak i sa komandantom ukrajinske vojske koji je nedavno priznao da postoji rizik da sukob postane "pat pozicija".

DA LI JE SVET NA IVICI APOKALIPSE? Glavne tačke na kojima bi mogao da počne rat velikih sila, a jedan front preti da ih sve uništi

Foto: Alo/ilustracija/TanjugAP/shutterstock

 

Dok evropski lideri misle da su umorni od sukoba i otpor raste u Vašingtonu za otvorenu podršku, "strateški prioritet Putina je da skrene zapadnu podršku i pažnju daleko od Ukrajine i on možda vidi rat u Gazi kao savršenu priliku da iskoristi svoju prednost.", piše Politico,

Prošle nedelje, ruski predsednik je potpisao zakon koji povlači Rusiju iz globalnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba.

Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svetu i neki zapadni stručnjaci za kontrolu naoružanja su zabrinuti da bi Putin mogao "krenuti ka nuklearnom testiranju da zastraši i izazove strah usred rata u Ukrajini", izveštava Rojters.

Sada Rusija izdaje zlokobno upozorenje da je Kremlj spreman za rat sa NATO-om.

"Mi smo spremni, kako je već pokazano, da branimo naše nacionalne interese svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ruskom dnevnom listu Izvestia.

Veštačka inteligencija

Nedavni visokoprofilni napredak u veštačkoj inteligenciji doveo je do povećanih strahova da bi AI mogao slučajno izazvati globalni sukob, sa još jednim bivšim izvršnim direktorom Google-a koji izdaje "apokaliptično upozorenje" o rizicima, rekao je Dejli Mejl.

Erik Šmit, izvršni direktor kompanije od 2001. do 2011. godine rekao je na Axios AI+ samitu u Vašingtonu ove nedelje da nema dovoljno zaštita na AI, i da je samo pitanje vremena pre nego što ljudi izgube kontrolu nad njim.

To bi moglo predstavljati rizik za čovečanstvo na skali pandemije ili nuklearnog rata, upozorio je lidere na prvom svetskom samitu o bezbednosti AI, koji je održan u Ujedinjenom Kraljevstvu u Blečli Parku početkom novembra 2023. godine. 

Tehnologija bi, u ekstremnom slučaju, "mogla pogrešiti pticu kao dolazeću pretnju i pokrenuti nuklearno lansiranje ako ljudska intervencija nije na mestu da proceni upozorenja od sistema za rano upozoravanje pomoću AI", rekao je Peter Rautenbah iz magazina Bulletin of Atomic Scientists u martu iste godine.

DA LI JE SVET NA IVICI APOKALIPSE? Glavne tačke na kojima bi mogao da počne rat velikih sila, a jedan front preti da ih sve uništi

Foto: Shutterstock

 

Bez ljudskog prekida na mestu, objasnio je , "pogrešno upozorenje od veštačke inteligencije moglo bi pokrenuti razorno lansiranje rakete u deliću sekunde".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading