Klima
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Rastuće anomalije u temperaturi vode i jačanje abnormalnih obrazaca vetra iznad centralnog i istočnog ekvatorijalnog Pacifika ukazuju da će vremenski uticaji po kojima je El Ninjo poznat nastaviti, ako ne i ubrzati širom sveta

Ono što se dešava u zoni Pacifika ima kaskadne efekte širom globusa. Te efekte uključuju tekuće toplotne talase, suše i požare u Australiji, smrtonosne poplave u Keniji i sušu i poplave u delovima Južne Amerike. U SAD, očekuje se jake padavine duž obale Meksičkog zaliva i na Floridi, te vlažne i olujne uslove u Kaliforniji.


Naučnici sada vide kraj sadašnjeg El Ninjo događaja. Klimatski modeli sugerišu da će se uslovi El Ninjo verovatno nestati do juna, vraćajući Pacifik u takozvane neutralne uslove – odsustva ovog fenomena i suprotnog zvanog La Ninja.

Koliko dugo će ostati u neutralnom stanju i šta će se desiti nakon toga, ostaje neizvesno. Neki stručnjaci ističu da nemamo snažne indikacije o tome šta nas očekuje.

Prema prognozama, postoji 54 odsto šanse da ovaj El Ninjo postane istorijski snažan. Ukoliko se to dogodi, mogao bi biti u istoj klasi kao neki od prethodnih najjačih El Ninjo događaja zabeleženih u poslednjih 75 godina.

El Ninjo događaji imaju značajan uticaj na globalne vremenske obrasce. Njihov uticaj može dovesti do razornih poplava, suša i šumskih požara širom sveta. Predviđanja klimatskih modela sugerišu mogućnost tranzicije ka neutralnim uslovima ili čak pojavi La Ninje. Ovi uslovi takođe nose svoje specifične vremenske ekstreme i uticaje na različite regione.

Nastavak praćenja i analize ovog klimatskog fenomena je od velike važnosti za predviđanje vremenskih prilika širom sveta. Uticaj El Ninjo događaja na vremenske obrasce i klimatske anomalije zahteva pažljivo praćenje i reagovanje kako bi se ublažile potencijalne negativne posledice.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading