policija pjp
Foto: Printscreen/YouTube/ RTCG - Zvanični kanal

To su utvrdili iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), u akciji protiv šestočlane ekipe, kojoj se na teret stavlja krivično delo – stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično delo – neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Zbog sumnje da su učestvovali u krijumčarenju više od 2,5 tone kokaina i 59 kilograma metamfetamina, juče ujutru uhapšeni su policajac Zoran Kovačević i crnogorski državljani Nenad Novović, Nedeljko Brkan i Milovan Burić.

Baranin Drešić uhapšen je Velikoj Britaniji, nakon što je osuđen na 16 i po godina zbog više krivičnih dela. U oktobru 2014. godine izručen je Crnoj Gori i zatvorsku kaznu nastavio je da izdržava u Spužu.

U okviru istrage SDT-a raspisana je potraga i za odbeglim Baraninom Radem Vojvodićem, za kojeg veruju da je bio Drešićeva desna ruka u narko-biznisu.

Tri ture

Sagovornici "Vijesti" tvrde da je Drešić bio u vrhu kriminalne organizacije, koja se sumnjiči da je tokom 2020. i 2021. godine u nekoliko navrata uspešno organizuje prekookeanski transport kokaina i metamfetamina.

Prema tvrdnjama SDT-a, droga je putovala brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije.

Izvor lista "Vijesti" rekao je da specijalni tužioci veruju da su organizovali tri takva prenosa tovara narkotika.

U zvaničnom saopštenju navodi se da je Specijalno policijsko odelenje lišilo slobode crnogorske državljane Milovana Burića, Nedeljka Brkana, Nenada Novovića i policajca Zorana Kovačevića.

“I protiv njih ali i protiv još dva lica će podnijeti krivičnu prijavu, zbog osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, piše u tekstu koje potpisuje tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Te dve osobe protiv kojih će podneti prijave su Drešić i Vojvodić.

“Iz dokaza koje je prikupilo Specijalno državno tužilaštvo, u saradnji sa Specijalnim policijskim odelenjem, a uz pomoć Nacionalne kriminalističke agencije Ujedinjenog kraljevstva (NCA) i Agencije Evropske unije sa saradnju organa za sprovođenje zakona – EUROPOL, proizlazi da su lica lišena slobode, sa jednim, koji je na izdržavanju kazne i jednim za kojim se traga, tokom 2020. i 2021. godine, postali članovi kriminalne organizacije formirane radi krijumčarenja opojnih droga, pa su, u više navrata, delujući u okviru kriminalne organizacije, prokrijumčarili ukupno 2.563 kg kokaina i 59 kg metamfetamina, brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije”, stoji u tekstu SDT-a.

Policajac uhapšen u stanici

Prema informacijama "Vijesti", policajac Kovačević uhapšen je na radnom mestu – u stanici Granične policije u Baru.

Izvor "Vijesti" kazao je da je taj službenik Uprave policije obavljao poslove inspektora u Graničnoj policiji, za primarnim zadatkom osmatranja akvatorijuma Crne Gore…

“… Sa sedištem u Baru. Tu se sabiraju podaci sa radara i sa osmatračkih jedinica. On je taj posao navodno koristio i da bi delili podatke članovima kriminalne grupe kojoj je pripadao”, tvrdi jedan od sagovornika "Vijesti".

Oduzeto sedam luksuznih automobila i moticikl

U jučerašnjoj akciji privremeno je oduzeto sedam luksuznih automobila i jedan motocikl, saopšteno je nezvanično "Vijestima" iz izvora blikih istrazi.

Istražitelji na taj način pokušavaju da utvrde da li su vozila korišćena u izvršenju krivičnih dela, ali i da li su stečena “prljavim” novcem.

Prethodno je zvanično saopšteno da se obavljaju pretresi na više lokacija.

“U toku je i pretresanje stanova i drugih prostorija uhapšenih, na više lokacija, radi pronalaska i drugih dokaza i tragova krivičnih dela, dok će lišeni slobode, u zakonskom roku, biti sprovedeni u Specijalno državno tužilaštvo, radi saslušanja u svojstvu osumnjičenih”, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Još 2014. godine izručen Crnoj Gori

Drešić je 2014. godine izručen Crnoj Gori, nakon što je suđen na 16 i po godina za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave.

“Postupajući po molbi za transfer osuđenog lica Zorana Drešića da izdržavanje preostalog dela izrečene kazne zatvora na koju je osuđen u Velikoj Britaniji nastavi u našoj zemlji, Viši sud u Podgorici doneo je presudu kojom je ova molba uvažena i kojom je ovo lice, shodno navedenom, osuđeno na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 16 godina i šest meseci zatvora. On je presudom Višeg suda u Podgorici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 16 godina i šest meseci za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i falsifikovanje isprave iz KZ Crne Gore, a koja su počinjena u Velikoj Britaniji”, saopšteno je tada iz Uprave policije.

Drešić je, kako se dodaje, u Velikoj Britaniji osuđen od strane Kraljevskog suda u Kingstonu zbog toga što je zajedno sa četiri lica neovlašćeno izbegao zabranu uvoza kontrolisane droge A klase – 202 kilograma praha koji sadrži kokain hidrohlorid, kao i zbog posedovanja falsifikovanog dokumenta, čime je, shodno zakonima Velike Britanije, utvrđeno da je izvršio krivična dela zavera i posedovanje lažnih isprava.

Iz dokaza proizlazi da su osumnjičeni tokom 2020. i 2021. godine, postali članovi kriminalne organizacije formirane radi krijumčarenja opojnih droga, pa su, u više navrata, prokrijumčarili ukupno 2.563 kg kokaina i 59 kg metamfetamina, brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije”…

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading