Bil gejts
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U blogu, Gejts je izneo svoja predviđanja o budućem uticaju tehnologije na zdravlje, obrazovanje i radnu snagu. On veruje da će razvoj veštačke inteligencije doneti niz inovacija.

- Inovacije su razlog zašto su se naši životi toliko poboljšali tokom prošlog veka - napisao je on.

- Od struje i automobila do lekova i aviona, inovacije su učinile svet boljim – dodao je on.

On predviđa da su bogate zemlje poput Amerike godinu i po do dve godine udaljene od potpunog usvajanja veštačke inteligencije, dok će siromašnijim poput Afrike trebati tri godine.

Međutim, priznaje da on sam još uvek nije sve shvatio kada je u pitanju veštačka inteligencija.

- Ako još niste shvatili kako da na najbolji način koristite AI, niste sami – napisao je on, dodajući da je teško da se na poslu oslobodite starih navika.

Bil Gejts je proverio nekoliko projekata koji pokušavaju da koriste veštačku inteligenciju za borbu protiv rezistencije na antibiotike, lečenje visokorizičnih trudnoća i pomoć ljudima da procene rizik od HIV-a, i zaključio je da je posao bio ambiciozan i u ranom razvoju.

On veruje da "rad postavlja pozornicu za veliki tehnološki bum kasnije ove decenije".

Gejtsova neprofitna organizacija, Fondacija Bila i Melinde Gejts, koju vodi sa bivšom ženom, donirala je milijarde dolara medicinskim istraživanjima širom sveta.

Rad fondacije je posebno usmeren na istraživanje, razvoj i isporuku vakcina najsiromašnijim zemljama sveta.

Što se tiče obrazovanja, on je ranije predvideo da bi veštačka inteligencija mogla da transformiše obrazovanje u narednih pet do deset godina isporukom sadržaja prilagođenog stilovima učenja.

Njegov predlog je da bi veštačka inteligencija mogla da angažuje učenike tako što će naučiti šta ih motiviše i šta uzrokuje da izgube interesovanje za predmete. Iako je rekao da nastavnici verovatno neće postati višak, možda će morati da se prilagode novoj tehnologiji.

U svom postu, on je obrazovne alate AI koji se danas testiraju nazvao "neverovatnim". Alati kao što su Khanmigo i MATHia nazvao je izvanrednim i predvideo da će u godinama koje dolaze biti samo još bolji.

Alo.rs/Jutarnji list

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading