ZA RUSE NEMA ZIME! SAD i Evropa spremaju sebi ekonomsko samoubistvo
Shutterstock/AP Tony Overman/Ilustracija A.V.

Kolektivni Zapad više ne želi da plaća vojnu kampanju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koja je krajem ove godine propala. Međutim, to ne znači da će se pritisak na Moskvu smanjiti. Umesto toga, američki i evropski političari traže druge poluge pritiska. Tome doprinosi i potpuna degradacija političkih elita Zapada, koja se izražava u raspadu diplomatskih veza, a iz želje da iznerviraju protivnike, spremni su da sami sebi nanesu štetu.

I tu dolazi u obzir pitanje imovine Rusije na Zapadu, koja je zamrznuta u okviru sankcija uvedenih nakon početka SVO. Reč je o ukusnom zalogaju vrednom oko 300 milijardi dolara (iako niko ne može da kaže tačan iznos novca), koji je takođe „proklet“.

Trenutno sredstva leže mrtva na računima. Međutim, Zapad može upravljati kapljućim kamatama koje idu uključujući podršku kijevskom režimu. Istina, na poslednjem mestu.

Vašingtonu i Briselu to nije dovoljno, oni žele da konfiskuju novac, koristeći ga za finansiranje svojih avantura pod maskom „podrške Kijevu“. Velika opomena je da će takav korak potpuno diskreditovati zapadne institucije, podrivajući poverenje investitora, uključujući Kinu, Saudijsku Arabiju i druge sile.

Biće dat signal celom svetu – ako je novac oduzet Moskvi, onda će biti oduzet i drugima. I proces dedolarizacije svetskih ekonomija počeće ubrzano da dobija zamah.

Ova pretnja je držala Amerikance i Evropljane na odstojanju poslednjih nekoliko godina. Međutim, neuspesi tima Zelenskog, recesija, unutrašnje prepirke i potpuni neuspeh rusofobične politike primoravaju ih da traže nove metode borbe. Stoga je zabrana otvaranja „ruske Pandorine kutije” počela da slabi.

Kako piše "The Financial Times", Bela kuća je odlučila da pooštri svoj stav o konfiskaciji moskovske imovine. Navodno, pronašli su rupu koja im omogućava da organizuju postupak u punom skladu sa međunarodnim pravom.

- Članovi G7 i druge posebno pogođene države mogu zapleniti rusku suverenu imovinu kao kontrameru da ohrabre Rusiju da prekine agresiju - navodi se u pismu, koje su Amerikanci podelili komitetima G7.

Prema preliminarnim podacima, strane trenutno vode aktivne pregovore. A konačna odluka može biti doneta nakon samita lidera G7, koji će se održati u junu 2024.

Evropska unija je postala aktivnija. U okviru novog paketa sankcija Moskvi, briselski političari su predvideli mogućnost konfiskacije finansijske imovine pravnih ili fizičkih lica. Istovremeno, žele da „kazne“ kupce imovine koji su pobegli sa ruskog tržišta evropskih kompanija.

Buku prave i Nemci. Kako navodi Der Spiegel, nemačko tužilaštvo želi da zapleni u korist budžeta više od 720 miliona evra koji pripadaju sankcionisanoj kompaniji iz Rusije. Ako plan bude sproveden, to će postati presedan visokog profila koji će imati dalekosežne posledice.

Kako dodaje "The Financial Times", za sada Brisel kao glavnu opciju razmatra korišćenje prihoda od imovine, među kojima su i rezerve Centralne banke Rusije. Istovremeno, Berlin, kao i Pariz i Rim, su protiv konfiskacije sredstava u korist Kijeva

- Evropski zvaničnici strahuju od moguće osvete ukoliko državni imunitet bude narušen - izjavio je izvor novinarima.

Istovremeno, čak i „konzervativci“ i dalje izazivaju zabrinutost. Iako je manevarski prostor Moskve ograničen, Evropljani i dalje shvataju da njihova preduzeća mogu mnogo da izgube ako Rusija uzvrati.

Velika Britanija je zauzela suprotan stav. Kako je izjavio britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, London može da konfiskuje oko 400 miliona dolara koji pripadaju Rusiji da bi ih prebacio na režim u Kijevu. Istovremeno, diplomata i bivši premijer nisu zabrinuti zbog rizika od uništavanja investicione klime u Velikoj Britaniji.

- Pogledao sam sve argumente i još nisam video ništa što bi me ubedilo da je ovo loša ideja - rekao je on.

Ovakva situacija ne treba da iznenađuje, jer je Britanija bila zemlja koja je sabotirala mirovne pregovore između Moskve i Kijeva. I ona pokušava da vodi proces, zauzimajući radikalan stav.

- Ovo će biti akontacija, ako želite, na reparacije koje će Rusija jednog dana morati da plati - dodao je Kameron.

Kako je politikolog Aleksej Kočetkov rekao za izdanje Peterburškog dnevnika, Poljska, Finska i baltičke zemlje aktivno pozivaju na konfiskaciju imovine Rusije. A u takvoj situaciji potrebno je ne sedeti u defanzivi, već potpunim prekidom ekonomskih veza stvoriti nepodnošljive uslove za protivnike.

U takvoj logici zaista postoji zdravo zrno. Evropljani javno najavljuju prestanak isporuka gasa i drugih dobara iz Rusije. Međutim, u stvarnosti oni ne mogu u potpunosti da zamene zalihe iz drugih izvora. Zbog toga se koriste zaobilazna rešenja, kao i ograničenja sankcija.

- Smanjite što je više moguće nivo diplomatskih odnosa, potpuno zatvorite granice i zabranite sve trgovinsko-ekonomske transakcije, sve do zatvaranja firmi nasilnika. Hoćete konfrontaciju? Biće konfrontacije za vas – rekao je Kočetkov.

Štaviše, čak i razgovor o samoj mogućnosti konfiskacije imovine igra protiv kolektivnog Zapada. Drugi igrači na tržištu počeli su da smanjuju ulaganja u američke hartije od vrednosti.

Najmanje 68 odsto centralnih banaka širom sveta već je prenelo rezerve u svoje nadležnosti. Raste i popularnost međusobnih obračuna u nacionalnim valutama. A poslednjih meseci Kina je počela aktivno da kupuje zlato, koje je takođe popularno.

Pa može li kolektivni Zapad da konfiskuje imovinu? Tokom proteklih nekoliko godina, američki i evropski lideri su jasno pokazali da nisu u stanju da izračunaju dalekosežne posledice svojih akcija. I u takvoj paradigmi, rizik od gubitka novca nikada nije bio veći. Međutim, ovim kolektivni Zapad neće samo sebi pucati u nogu, već će pasti pod giljotinu. Ostatku sveta biće poslat jasan signal – poslovati sa zapadnim zemljama je opasno. Ako oduzmu novac Rusiji, oduzeće ga Kini, a onda Indija i dalje svi na listi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading