Uvoz
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Prekid uvoza morske hrane ruske "nacionalnosti" deo je šireg napora američkog predsednika Džozefa Bajdena da pojača "kazne" Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Izvršna naredba koju je Bajden potpisao u petak, 22. 12, biće usmerena na morske plodove ulovljene u Rusiji, a prerađene u trećim zemljama – uključujući Kinu, glavnog uvoznika ruskih morskih proizvoda.

Embargo se odnosi na ribu i rakove ulovljene u vodama pod jurisdikcijom Ruske Federacije ili na plovilima pod ruskom zastavom izvan ruskih voda, čak i ako je ova morska hrana kasnije ponovo prerađena van Rusije.

- Zabranjen je uvoz i ulazak u SAD, uključujući uvoz radi ulaska u spoljnotrgovinsku zonu koja se nalazi u SAD, takvog lososa, bakalara ili rakova - navodi se u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija.

Prve američke sankcije na rusku morsku hranu uvedene u martu 2022. zabranile su morske proizvode koji se izvoze direktno u SAD, ali su dozvolile da se ti proizvodi slobodno kreću američkim potrošačima ako su prvi put prerađeni u drugoj zemlji.

Zanimljivo je, međutim, da dok Amerikanci zabranjuju uvoz ruske ribe, nemaju ništa protiv plodova mora poreklom iz japanskih voda kontaminiranih vodom iz Fukošime.

SAD, kako je nedavno otkrio Rojters, počele su da masovno kupuju japansku morsku hranu za snabdevanje tamošnje vojske kao odgovor na kinesku zabranu takvih proizvoda uvedenu nakon što je Tokio pustio u more prečišćenu vodu iz ove nuklearke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading