Pucnjava u Češkoj
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/Ilustracija

Strah i panika okovali su Prag, nakon jučerašnjih događaja koji su potresli svet.

Naime, u krvavom piru koji je počinio student David Kozak ubijeno je 15 osoba, uključujući i napadača koji izvršio samoubistvo kada se suočio sa pripadnicima snaga reda. U napadu koji se dogodio juče u 15.19 časova, ranjeno je 25 lica.

O situaciji danas u glavnom gradu Češke za AloOnline.ba govorila je Banjalučanka Gorana M., koja se tamo zbog poslovnih obaveza preselila pre godinu dana.

- Budući da je Prag jedan od najsigurnijih i najmirnijih gradova za život, ovaj potresni događaj je definitivno promenio tok kako lokalne, tako i globalne istorije. U inače najveselijem periodu oko Božića, na grad se spustila ogromna težina. S obzirom na to da se masovno ubistvo desilo u najposjećenijem delu Praga – starom gradu, videvši prazan most sa policijskim kolima je nešto najjezivije što sam doživela u skorije vreme -rekla je ona u ekskluzivnoj ispovesti.

Kako dodaje, ne poznaje nikoga ko je stradao ili je ranjen.

- Valjda bi vest došla do mene da je neko blizak u pitanju. Na poslu je kolektivni godišnji odmor, pa nisam srela nikoga od kolega, tako da još uvek ne znam da li je među žrtvama neko od poznanika – navela je ona.

Jezivi prizori obišli svet

Prag je jedna od omiljenih turističkih destinacija i do juče se smatrao jednim od bezbednijih gradova na svetu. Tim više je svet bio u šoku kada su se pojavili snimci iz okoline nadaleko poznatog univerziteta.

Šta je prethodilo krvavom piru?

Krvavi pir koji je mladi Kozak počinio zauvek će ostati u sećanju građana Praga, ali i ostatka sveta. Može se samo nagađati šta ga je nateralo da počini ovakav zločin.

Navodno je nekoliko dana pre nego što se odlučio da uradi ovakav masakr, delio uznemirujuće poruke.

Klupko zla počelo da se odmotava

Nakon što je počinio zločin, počelo je da se odmotava klupko zla Davida Kozaka.

Češka policija je objavila da je napadač na Filozofskom fakultetu u Pragu 24-godišnji student David Kozak, a prema pisanju čeških medija on je prvo ubio svog oca.

Dan žalosti

Češka vlada je subotu 23. decembar proglasila za dan žalosti. U crno su zavijene brojne porodice, a objavljena su i neka od imena žrtava pomahnitalog ubice.

Policija je objavila na platformi X da je preduzela preventivne mere predostrožnosti širom Češke usmerene na škole, bolnice, kulturne i sportske događaje, kao i da nema informacija o još jednoj konkretnoj pretnji.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading