Pucnjava u Češkoj
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/Ilustracija

- Uspeli smo da stignemo do lokacije u roku od 5 minuta. Taktika koja se koristi protiv ovakvih napadača je nedvosmislena. Zasniva se na tome da patrole što pre stupe u kontakt sa strelcem, kako bi prekinule njegovu aktivnost i pretnju civilima. Rezultat bi trebalo da bude ili da se počinilac eliminiše, ili da skrenemo pažnju na sebe, čime prekidamo njegovu aktivnost. Policija je tokom intervencije postupila kako je trebalo. Došli su do te zgrade tražeći ubicu. Nije nam išlo na ruku što se u tom trenutku nije čula pucnjava - rekao je Jerabek.

Drama na krovu

Policija je naknadno dobila informaciju da se pucač, David Kozak, nalazi na gornjim spratovima. Strelac iz hodnika Filozofskog fakulteta ranio je i tri osobe na ulici, saopštila je policija. Pored toga, pogođen je jedan civilni i jedan policijski automobil.

- Policajci su svoju aktivnost odmah preusmerili na krov. U početku je to bilo nekoordinisano, kada sve patrole pokušavaju da pronađu počinioca, pa napadaju iz svih pravaca. Uglavnom, ulaz na krov nije bio dobro obeležen i nismo mogli da ga nađemo odmah, a čim smo tamo stigli, počinilac je osetio da se steže obruč, pa je odabrao uobičajeni postupak u ovim slučajevima – a to je samoubistvo - rekao je Jerabek.

U akciji protiv Kozaka učestvovalo je više stotina policajaca, i niko od njih nije povređen.

Direktor praške policije Petr Matejček rekao je da je intervencija, osim same zgrade fakulteta, bila izvođena i ispred objekta.

- Pošto je nasilnik izašao na krov i držao dugačko vatreno oružje sa optikom, životi i zdravlje građana oko objekta bili su ugroženi - napomenuo je on.

- Iako je na terenu bilo raspoređeno dosta policajaca, napadač je ranio tri osobe na javnoj površini. Policija je, naravno, uzvratila vatru iz kratkog oružja, jer su tom trenutku uspeli da vide napadača - rekao je Matejček, i dodao da je Kozak bacio pušku, a potom sačmarom izvršio samoubistvo.

 

Pažljivo su identifikovali žrtve

Matejček dodaje i da je policija pažljivo radila na identifikaciji ubijenih i ranjenih.

- Iz ugla javnosti, možda je to izgledalo presporo, ali hajde da shvatimo samo jednu stvar: ja kao policajac ne mogu da dođem nečijoj majci ili ocu i kažem neproverene informacije. Zaista smo morali pažljivo da identifikujemo žrtve - istakao je Matejček.

I policajci su u šoku posle akcije

On je zahvalio psiholozima i neprofitnim organizacijama na pomoći posle ove akcije.

- Tri policijska službenika su već zatražila neku vrstu pomoći. Bio sam tamo, to je ostavilo veliki trag na mene i mogu reći da sam potresen. A radim u policiji već 40 godina - rekao je direktor policije.

Matejček je upozorio da je ovaj slučaj izazvao različite emocije kod građana, i da su neki zapretili da će slediti Kozakov primer.

- Negde oko pola jedan na dežurnu liniju je upućen poziv da će neko inspirisan masakrom pucati na ljude. I počeo je da preti. Uspeli smo da identifikujemo ovu osobu u jutarnjim satima, i to lice je zadržano - uverio je Matejček i dodao da će se sve pretnje i tvitovi pratiti.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading