Jevgenij Prigožin
Foto: Alo/Ilustracija

Kremlj je optužio Volstrit džornal za objavljivanje "petparačkih priča" u petak nakon što je objavio da je smrt šefa plaćenika Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći navodno orkestrirao ruski bezbednosni zvaničnik Nikolaj Patrušev.

VSŽ je izvestio da je Prigožinov privatni avion oboren malom bombom postavljenom ispod krila. U njenom izveštaju citirani su neimenovani zvaničnici zapadnih obaveštajnih službi i bivši ruski obaveštajac.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je video priču, ali da je neće komentarisati, pre nego što je dodao:

„U poslednje vreme, nažalost, Volstrit Žurnal veoma voli da proizvodi petparačke priče."

ON JE ORKESTRIRAO UBISTVO PRIGOŽINA? Stigao žestok odgovor Kremlja

EPA

 

Prigožin, šef Vagnerove plaćeničke grupe koja se borila za Rusiju u Ukrajini, vodio je dugogodišnju svađu sa odbrambenim establišmentom koja je kulminirala potpunom pobunom krajem juna. To se brzo završilo, ali je naširoko viđeno kao ozbiljan izazov za vlast predsednika Vladimira Putina staru skoro četvrt veka.

Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći tačno dva meseca kasnije. Kremlj je ranije odbacio kao „apsolutnu laž“ sugestiju da je on ubijen po Putinovom naređenju.

Putin je u oktobru sugerisao da je nesreću izazvale ručne bombe koje su detonirale unutar aviona.

Poginulo je još devet osoba: dve druge Vagnerove ličnosti, četiri Prigožinova telohranitelja i tročlana posada.

Patrušev (72) je bivši šef bezbednosne službe FSB, a sada je sekretar Saveta bezbednosti Rusije i smatra se jednim od najuticajnijih ljudi među Putinovim bliskim savetnicima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading