Misija mesec
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Sjedinjene Američke Države (SAD) planiraju da, kao deo svog svemirskog programa, na Mesec pošalju i astronaute savezničkih država, najavila je potpredsednica SAD Kamala Haris. Slanje na površinu Meseca državljana drugih zemalja odvijaće se u sklopu programa "Artemis", američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

- U znak priznanja suštinske uloge koju naši saveznici i partneri imaju u programu Artemis, ponosna sam što mogu da objavim da, pored američkih astronauta, nameravamo da do kraja decenije spustimo jednog međunarodnog astronauta na površinu Meseca - objasnila je Haris na sastanku Nacionalne svemirskog saveta u Beloj kući.

Na sastanku su prisustvovali i državni sekretar Entoni Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Svaka planirana misija "Artemisa" imaće mesta za četiri astronauta, od kojih će dva moći da se spuste na površinu Meseca, dok će preostala dva samo kružiti oko njega, ili u svemirskoj letelici "Orion", ili u maloj svemirskoj stanici zvanoj "Gejtvej".

Astronauti Evropske svemirske agencije imaće priliku tri puta da u okviru programa Artemis odlete do svemirske stanice "Gejtvej", a programom će biti obuhvaćeni i japanski i pripadnici kanadske svemirske agencije rekao je zvaničnik NASA za CNN.

U misiji Artemis II, planiranu za lansiranje 2024. astronauti će po prvi put imati priliku da lete oko Meseca, od kada je završen program Apolo. Među članovima posade biće astronaut kanadske svemirske agencije, Džeremi Hansen.

- NASA je mogla da odluči da ovo uradi sama, ali su namerno odlučili da uključe Kanadu i sve dužu listu međunarodnih partnera. Ovaj izuzetan primer američkog liderstva koristi našu kolektivnu ekspertizu i ne samo da je iskreno cenjen, već je hitno potreban u današnjem svetu - rekao je Hansen na sastanku u Beloj kući.

Prva misija sletanja na mesec, Artemis III, biće lansirana najranije krajem 2025. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading