NASA
Foto: Alo/Tanjug

 NASA je objavila fotografije najnovije solarne baklje, koja je u četvrtak izazvala čak i radio smetnje na Zemji. Dodaju da je u pitanju najmoćnija solarna baklja u poslednjih šest godina.

Agencija je snimila slike jarkih boja fenomena poznatog kao izbacivanje koronalne mase (CME) iz svoje opservatorije za solarnu dinamiku, svemirske letelice lansirane 2010. godine koja stalno prati sunčevu aktivnost.

Bila je to, kako kažu iz agencije, baklja najvećeg intenziteta klase X, sa potencijalom da utiče na radio komunikacije, električne mreže, navigacione signale i predstavlja rizik za svemirske letelice i astronaute.

NASA

Tanjug

 

 

Sjedinjene Američke Države i drugi delovi planete zabeležili su smetnje na radio komunikaciji u periodu od oko dva sata, prenosi Guardian.

"Bila je to najjača solarna baklja zabeležena od 10. septembra 2017", saopštio je Nacionalni centar za okeanske i atmosferske i administrativne prognoze svemirskog vremena i kako dodaju, najsnažnija u trenutnom solarnom ciklusu na određenoj udaljenosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading