Rusija
Foto: AP/Mikhail Klimentyev (POOL)

Prema predsedničkim dekretima objavljenim u utorak, udeli OMV i Vinteršel Dea u Južno-Ruskom polju i projektima Ačimov vraćaju se novostvorenim ruskim kompanijama.

Najveća zaplena stranih sredstava od strane Kremlja u Rusiji dolazi nakon onoga što Putin naziva objavom ekonomskog rata Zapada zbog odluke Rusije da pošalje hiljade vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ruski preduzetnici stekli su kontrolu nad nekim velikim zapadnim sredstvima u Rusiji, uključujući osam pivara Karlsberga, kao i preduzeća francuskog proizvođača jogurta Danone. Ruska državna imovina vredna stotine milijardi dolara je zamrznuta na Zapadu.

Putinovi dekreti formalizuju gubitak kontrole koji su BASF i Vinteršal Dea označili od januara 2023. U dekretima se navodi da je taj potez učinjen radi zaštite nacionalnih interesa usred nezakonitih i neprijateljskih akcija Zapada u vezi sa ruskom imovinom.

Vinteršal Dea, zajedničko preduzeće BASF-a i investicione firme LetterOne ruskog milijardera Mihaila Fridmana, je u procesu napuštanja Rusije. OMV se povukao prošle godine. BASF je saopštio da je kompanija za ovu informaciju saznala iz vesti i da trenutno detaljno analizira situaciju. Kompanija je prijavila neto gubitak u 2022. godini zbog umanjenja vrednosti od 7,3 milijarde evra uglavnom zbog dekonsolidacije Vinteršal Dea AG u Rusiji. U početku se očekivalo da će OMV imati gubitke od 1,5-1,8 milijardi evra (1,64-1,97 milijardi dolara) nakon povlačenja iz Rusije.

Sve aktivnosti sa ruskim učešćem, uključujući udeo kompanije Vinteršal Dea u gasovodu Severni tok, kao i zajednička ulaganja sa proizvođačem gasa Gaspromom treba da budu pravno odvojene do sredine 2024. godine.

Prema uredbama, udeo u projektima Ačimov će biti prenet na posebno osnovana društva sa ograničenom odgovornošću i naknadno ponuđen na procenu i prodaju malo poznatoj kompaniji Gazovije Tehnolodži.

Imovina OMV-a će naknadno biti prodata akcionarskom društvu SOGAZ, koje obezbeđuje osiguranje Gaspromu. Sredstva od prodaje biće stavljena na posebne račune u vlasništvu njihovih bivših stranih vlasnika. Svi korporativni ugovori koji su ranije bili na snazi, prema uredbama, više ne važe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading