GS UN
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rusku rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma.

Za rezoluciju je glasalo 118 zemalja, protiv je bilo 49, a uzdržano 14. Među onima koji su glasali za dokument su Rusija, Kina i Izrael, dok su protiv bile SAD, Ukrajina, Velika Britanija i Nemačka.

Dokument je prethodno odobrio Treći komitet Generalne skupštine.

U rezoluciji se savetuje zemljama da preduzmu odgovarajuće konkretne mere, „uključujući u zakonodavnoj oblasti i sferi obrazovanja u skladu sa svojim međunarodnim obavezama u oblasti ljudskih prava, kako bi se sprečilo revidiranje istorije i ishoda Drugog svetskog rata, negiranje zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata" .

Autori dokumenta oštro osuđuju incidente povezane sa veličanjem i propagandom nacizma, konkretno nanošenje grafita i crteža pronacističkog sadržaja, između ostalog i na spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata.

U dokumentu se apeluje na države da iskorene sve oblike rasne diskriminacije svim odgovarajućim sredstvima, a ako to okolnosti zahtevaju – i zakonom.

Pored toga, rezolucija najoštrije osuđuje korišćenje obrazovnog materijala, kao i retoriku u nastavi koja promovišu rasizam, diskriminaciju, mržnju i nasilje na osnovu etničke pripadnosti, nacionalnosti, vjere ili uverenja, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading