PRETI AMERIČKA RAMPA Odloženo glasanje SB UN o ratu u Gazi
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sednica SB UN je bila predviđena za 17 časova po njujorškom, odnosno 23 časa po srednjeevropskom vremenu.

U nacrtu rezolucije se poziva na "hitnu obustavu neprijateljstava" kako bi se omogućio siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Pored toga, navodi se "duboka zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u Gazi koja se ubrzano pogoršava" i "nesrazmernog uticaja" koji sukob ima na žene i decu.

Od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija se traži da uspostavi mehanizam za praćenje kako bi se nadgledale i ubrzale sve pošiljke humanitarne pomoći.
U nacrtu rezolucije se zahteva "momentalno i bezuslovno" oslobađanje svih talaca i "snažno osuđuju" sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući neselektivne napade na civile "i sve akte terorizma".

Ističe se "nepokolebljiva posvećenost Saveta bezbednosti rešenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenjenja Zapadne obale i Pojasa Gaze pod kontrolom palestinskih vlasti.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, ali je odloženo nakon što je američki predstavnik u UN rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, prenosi Tangjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading