POČINJE VELIKA POMORSKA BITKA ZA UKRAJINU Lodon i Kijev sklapaju pakt, britanska mornarica hoće Crno more
Foto: Alo/shutterstock

Napominje se da će se Memorandumom o razumevanju, Britanija obavezati da "zadrži Ukrajinu u borbi" protiv Rusije pružanjem vojne podrške i finansijske pomoći.

Jedna od ključnih tačaka sporazuma podrazumeva dalju formalizaciju razmene obaveštajnih podataka između Londona i Kijeva.

Dokument će sadržati i posleratne bezbednosne garancije i planove za odbranu Ukrajine posle rata, koji bi trebalo da odvrate Rusku Federaciju od novog napada.

Konkretno, reč je o povećanju zaliha oružja i obnavljanju antiruskih sankcija, prenosi britanski Telegraf.

Prema pisanju lista, britanski zvaničnici obavestili su ukrajinske kolege da će se Britanija u okviru memoranduma fokusirati na jačanje pomorskog potencijala Ukrajine i pružanje finansijske pomoći.

Oružje koje će biti isporučeno u okviru pakta imaće za cilj veću interoperativnost Oružanih snaga Ukrajine sa snagama NATO-a, a nastaviće se i program obuke ukrajinske vojske.

Britanski savetnik za nacionalnu bezbednost Tim Berou,  nedavno je u Briselu o britanskom paktu tajno razgovarao s Andrijem Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsednika, navodi Telegraf.

List podseća da su čelnici EU prošle nedelje u Briselu raspravljali o dugoročnom bezbednosnom paketu za Ukrajinu.

Kijevu su obećane dalje isporuke oružja u sklopu ugovora vrednog 20 milijardi evra u sledeće četiri godine.

Britanija je godišnje donirala 2,3 milijarde funti vojne pomoći Kijevu, otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega.

Velika Britanija i Norveška su 11. decembra zajedno predvodile novu "Koaliciju pomorskih sposobnosti" kako bi ojačale sposobnost Ukrajine za operacije na moru.

To uključuje isporuku brodova i vozila za pomorske snage ukrajinskoj vojsci.

Velika Britanija će, posebno, Ukrajini obezbediti dva broda klase Sandaun, 20 amfibijskih vozila Viking i 23 jurišna plovila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading