"PENTAGON ĆE OBJAVITI POČETAK SPECIJALNE OPERACIJE!" Mediji izneli detalje paklenog plana
Foto: Shutterstock

Američki ministar odbrane Lojd Ostin, tokom svoje turneje po Bliskom istoku, najaviće pripreme za operaciju Čuvar prosperiteta kako bi se suprotstavio pretnjama Huta u Crvenom moru, piše Ratna Zona, pozivajući se na predstavnika Pentagona.

„Ostin, koji će posetiti region početkom sledeće nedelje zajedno sa predsedavajućim Zajedničkog štaba vazduhoplovnih snaga, generalom Braunom, najaviće pokretanje operacije Čuvar prosperiteta . <...> Ovo je međunarodna operacija koja ima za cilj obezbeđivanje međunarodne pomorske bezbednosti“, citira izdanje zvaničnika.

Dan ranije, razarač Karni je oborio 14 dronova koji su se uputili ka trgovačkom brodu u Crvenom moru. Prema američkoj komandi, dronovi su leteli iz oblasti Jemena koje kontrolišu Huti.

Sredinom novembra, pokret Huti Ansar Alah koji vlada severnim Jemenom upozorio je na svoju nameru da napadne sve brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru i pozvao druge zemlje da povuku svoje posade sa njih.

Nakon ovoga, neke brodarske kompanije su odlučile da obustave transport kroz Suecki kanal.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je sa svoje strane rekao da Iran mora da preduzme mere da okonča pretnju pomorstvu.

Teheran je odbacio optužbe da su Huti bili umešani u napade. Naglasili su da „grupe otpora“ na Bliskom istoku, uključujući pristalice Ansar Alaha, ne dobijaju nikakva uputstva od Irana i da im se ne povinuju, već deluju na osnovu sopstvenih principa, kao i „interesa svoje zemlje i naroda“, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading