"NEMA OPTIMIZMA" Ambasador SAD u Kini: "Želimo da živimo u miru"
Foto: Shutterstock

"Ne bih rekao da ima mesta optimizmu u pogledu budućnosti američko-kineskih odnosa. Videćemo kako će se stvari razvijati", izjavio je Berns na Brukings institutu, preneo je "Politiko".

Opaska je došla  tačno mesec dana nakon susreta lidera dveju zemalja Džozefa Bajdena i Si Đinpinga u San Francisku koji nije doprineo stabilizaciji napetog odnosa SAD i Kine već je doprineo produbljivanju nepoverenja.

Berns je pomenuti sastanak u Kaliforniji okarakterisao kao "produktivan", pošto su, po njegovim rečima, obe države do sada ispunjavale obaveze.

"Pažljiv sam u vezi s ovim, možda realan, ili pak pun nade, ali nada je drugačija od optimizma", rekao je ambasador SAD u Kini.

Berns se osvrnuo i na to što kineska obalska straža u Južnom kineskom moru sve češće "uznemirava" filipinska plovila koja se navodno nalaze u Manilinim teritorijalnim vodama.

Ipak, pozvao je na smanjenje tenzije u odnosima SAD, Kine i drugih subjekata u regionu.

"Narod Kine nije naš neprijatelj. Želimo da živimo u miru s Kinom. Nijedna osoba pri zdravoj pameti ne bi trebalo da želi da se ova veza završi u sukobu ili ratu", zaključio je ambasador SAD u Kini Nikolas Berns.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading