Podmornica klase Ohajo
Foto: Printscreen/U.S. Central Command

Ovu priču obajavio je irski portal “irishexaminer” o tome kako su helikopteri i jedan brod britanske ratne mornarice uočili rusku podmornicu ispred luke Kork i oterali je.

Navodni razlog je istraživanje britanski odbrambenih sistema jer je Velika Britanija najranjivija na svom zapadnom krilu, pošto irska mornarica nema sonare i ostalu opremu za otkrivanje potencijalnih podovodnih pretnji.

Kako navodi “irishexaminer” ruska podmornica se nalazila malo dalje od granice 12 nautičkih milja (oko 22,2 km) teritorijalnih voda irske, tako da nije prekršila nijedan međunarodni zakon, ali vojni izvori ukazuju da su takvi događaji oko irske obale su sve češći, piše ovaj irski portal.

Upravo su objavljeni i detalji ruske podvodne operacije i britanske intervencije koja je usledila pre šest meseci.

Vojni insajderi kažu da Rusi istražuju britanske odbrambene sisteme jer shvataju da je Velika Britanija ranjiva na svom zapadnom krilu jer irska mornarica nema sonarske sposobnosti na dva broda koja su još u funkciji, što znači da ne mogu da otkriju šta se dešava pod vodom.

Irish Examiner naovodi da se incident sa ruskom podmornicom dogodio direktno južno od ulaza u luku Kork. U to vreme podmornicu je pratio „civilni“ brod ruske registracije i verovalo se da je služio kao njen „površinski osmatrač“.

Vojni izvori su rekli da je, neposredno pre nego što je pao mrak, britanski helikopter nadleteo i bacio sonarnu opremu u vodu. Helikopter je kratko lebdeo pre nego što je napustio mesto događaja.

Skoro svi brodovi irske mornarice imali su sonar između 1960-ih i 1980-ih, a bivši vodeći brod, LE Eithne, imao ga je do 1990-ih kada je ugašen i ministar odbrane ga je u to vreme smatralo preskupim za zamenu.

Skoro svi brodovi irske mornarice imali su sonar između 1960-ih i 1980-ih, a bivši zastavni brod, LÉ Eithne, imao ga je do 1990-ih kada je povučen i ministar odbrane ga je u to vreme smatralo preskupim za zamenu.

Rusi su takođe testirali britansku protivvazdušnu odbranu kod obala Irske poslednjih godina, opet u saznanju da Irska nema borbene avione za nadgledanje čak ni njihove stare sovjetske strateške ‘bombardere Tu-95.

Ministarstvo odbrane je potvrdilo da postoje planovi za obezbeđivanje opreme za podvodnu detekciju za mornaricu.

-Projekat za unapređenje „podmorskih sposobnosti“ je trenutno u toku, međutim, odeljenje nije saopštilo koliko se očekuje da će oprema koštati niti je dalo vremenski okvir kada će verovatno postati operativna na irskim brodovima.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading