"ŠMIT JE MARIONETA ZAPADA" Zaharova upozorava: "Zapad uništava Dejtonski sporazum"
Foto: Tanjug/Tanjug/Slobodan Miljević

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put, ali je još teško reći da je od tada do sada došlo do "istinskog međunacionalnog pomirenja", o kojem su svi sanjali nakon potpisivanja sporazuma, rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- To ne treba da čudi, budući da vidimo da postoje koordinisani pokušaji spoljašnjih i unutrašnjih igrača, koji imaju za cilj uništenje temelja Dejtonskog sporazuma - dodala je Zaharova. 

Uz podršku i pomoć zapadne zajednice radi se na uništavanju postulata ravnopravnosti tri naroda (Srba, Hrvata i Bošnjaka) i dva entiteta (Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine), uništava se višenacionalni karakter zemlje, radi se na urušavanju suvereniteta entiteta Bosne i Hercegovine na osnovu neoliberalnih koncepata, uprkos principima Dejtonskog sporazuma". 

- Očigledno je da su pojedini delovi sporazuma "prestali da odgovaraju onima koji nastoje da nasilno uvuku Bosnu i Hercegovinu u evroatlantsku mrežu - poručila je ona.

Kao dokaz za to navodi i situaciju oko visokog predstavnika, koji umesto da pomaže jačanju samostalnosti BiH, postaje "instrument za gušenje suverenih prava naroda zemlje". 

- Ne možemo da pojmimo da je u 21. veku u Evropi, u nezavisnoj državi BiH, naporima Brisela, Vašingtona i Londona stvoren sistem kolonijalnog upravljanja. Na njegovo čelo postavljena je marioneta, koja se predstavlja kao gospodar sudbine. Principi mirovnog sporazuma grubo su odbačeni, i tendenciozno se tumače u korist spoljašnje agende koja nema nikakve veze sa interesima i težnjama naroda BiH - navela je ona.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je dodala da je Moskva i ranije upozoravala na posledice kršenja Dejtonskog sporazuma, koje mogu biti "katastrofalne". 

- Na godišnjicu Dejtonskog sporazuma ponovo pozivamo na odgovoran pristup u cilju stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, strogo u skladu sa normama i principima međunarodnog prava - poručili su iz Moskve. 

Dejtonski sporazum, podsetimo, potpisan je pre 28 godina, 14. decembra 1995. godine. Njime je zaustavljen sukob koji je trajao od 1992. do 1995.

BONUS VIDEO

@alo_portal Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je u ceremoniji obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska #alo #alodnevnenovine #aloonline #predsedniksrbije #aleksandarvucic #fypシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading