Republika Srpska Perlament
Foto: Printscreen

Novi zakon, usvojen u utorak, krši Ustav Bosne i Hercegovine i protivan je Dejtonskom mirovnom sporazumu, naveo je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju, preneo je Rojters.

„Protivljenje Ustavnom sudu preti ne samo vladavini prava, već i stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine“, naveo je Miler.

On tvrdi da „u kombinaciji sa antidejtonskom retorikom nekih lidera Republike Srpske, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih pretnji“.


Poslanici NSRS su dvotrećinskom većinom usvojili Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske dok u parlamentu BiH ne bude usvojen Zakon o Ustavnom sudu BiH, prenosi Sputnjik.

Prethodno je Ustavni sud BiH izmenio Pravila o radu, prema kojima se odluke ovog suda mogu donositi bez prisustva sudija iz Republike Srpske, što je za vlast u Srpskoj bilo neprihvatljivo.

Ustavnom sudu je dat rok do prošlog petka u podne da vrati član Pravila koji reguliše rad sud, ali to nije učinjeno, pa je zakazana posebna sednica NSRS samo sa jednom tačkom dnevnog reda.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading