Havijer Milej
Foto: Alo/Printscreen

Pored toga što je zvanično preuzeo predsedničku dužnost, Milej je izašao na balkon takozvane Ružičaste kuće, sa kog se obraćaju predsednici Argentinske Republike, i otpevao pesmu pod nazivom "Panic Show" okupljenima na glavnom trgu Buenos Ajresa.

Njegovi pratioci su ga gromoglasno pozdravili, dok su čak neki i pevali uglas sa njim.

Istorijski bitna inauguracija

- Zdravo svima, ja sam lav. Počećemo rekonstrukciju posle više od 100 godina propadanja. Iako ćemo morati da izdržimo neki period, napredovaćemo! Mi dobri Argentinci smo odredili kraj populističke moći - poručio je Milej sa balkona, na kom mu se pridružila i sestra i savetnica Karina Milej, koja je pozdravila ljude na trgu.

Pored toga što se obratio sa balkona, novi predsednik je takođe zaustavio konvoj vozila na putu do Ružičaste kuće (Casa Rosada), kako bi pomazio psa na ulici.

Kao predsednički kandidat, Milej je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminisati Centralnu banku, koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, kao i da će američkim dolarom zameniti nestabilni pezos.

Milejeva inauguracija je održana 40 dana nakon povratka Argentine demokratiji i tamošnji mediji ocenjuju ovaj preokret kao eru desnog ekonomskog liberalizma koji predstavlja oštar kontrast u odnosu na politike prethodnih predsednika.

Argentinu čekaju drastične mere

- Ovo je prvi put da je neko ko je pobedio rekao da će izvršiti totalne promene - kaže izborni pobednik Milej, najavljujući drastične mere.

- Neće to platiti dobri ljudi, već političari, vladajuća kasta, biznismeni, korumpirani mediji i tzv. NVO stručnjaci koji svi zavise od političara - obećava Milej.

Očekuje se radikalno rezanje radnih mesta u javnom sektoru kako bi se smanjila državna potrošnja kao i privatizacija preduzeća u državnom vlasništvu.

- Sve što se može staviti u ruke privatnom sektoru, biće stavljeno u ruke privatnom sektoru, kaže Milej.

Prekinuo tradiciju

Milej je prekinuo tradiciju tako što je svoje inauguraciono obraćanje održao na stepenicama argentinskog Kongresa, a ne u sali, kako je to običaj. U petnaest do dvanaest (po lokalnom vremenu), u društvu potpredsednice Viktorije Viljaruel, popeo se stepenicama Kongresa, gde je potpisao Kongresnu knjigu časti.

Ispod svog potpisa, napisao je "Živela sloboda, dođavola", njegov glavni slogan tokom kampanje.

Inače, Milej je libertarijanski ekonomista koji je ušao u politiku pre samo dve godine.

(TN, Buenos Ajres Herald, Blic)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading