Nebo nad Beogradom
Foto: Alo/Milica Jovanović

Očekuje se da će Betelgez, jedna od najsjajnijih zvezda vidljivih sa Zemlje, nakratko nestati u ponedeljak u istorijskom događaju koji se dešava "jednom u životu", kažu astronomi.

Posmatrači neba koji žive u uskom delu južne Evrope i preko Atlantskog okeana na Bahamima, u južnoj Floridi i delu Meksika moći će da vide kako Betelgeza slabi i skoro nestaje na oko 7 do 12 sekundi dok asteroid Leona prolazi ispred čuvene zvezde.

Dok će asteroid blokirati neke od najsjajnijih svetlosti zvezde, očekuje se da će se deo svetlosti i dalje videti u opservatorijama na Zemlji.

Betelgez – deveta najsjajnija zvezda na nebu – privukla je pažnju poslednjih godina zbog svog promenljivog sjaja, što je izazvalo zabrinutost da bi mogla da bude na ivici eksplozije.

Dok su kasnija zapažanja otkrila da je zvezda mnogo dalje od takvog kraja, naučnici još pokušavaju da procene stvarnu veličinu i druge karakteristike Betelgeza.

Prolazak asteroida ispred zvezde ove veličine veoma je retko vidljiv sa Zemlje samo svakih nekoliko decenija, kažu istraživači.

U delovima Evrope, uključujući Italiju i Španiju, u toku su pripreme za posmatranje ovog zvezdanog događaja.

Stručnjaci kažu da bi ovaj redak događaj bio prilika da se steknu nova saznanja o asteroidu i Betelgezu, kao što su njena veličina i kako se naelektrisani gas kreće oko umiruće zvezde.

OBAVEZNO GLEDAJTE U NEBO Ovakav fenomen se viđa samo jednom u životu

Unsplash

 

Ako vreme bude povoljno, astronomi se nadaju da će snimiti površinu zvezde i bolje razumeti da li i kako ona lansira vetar u svoje zvezdano okruženje.

Posmatranja će takođe pomoći u određivanju veličine i oblika asteroida i boljem razumevanju Betelgezovih čudno velikih konvekcionih ćelija koje uzrokuju da zvezda treperi.

U dinamici fluida, konvekciona ćelija je fenomen koji se javlja kada postoje razlike u gustini unutar tela tečnosti ili gasa.

Proučavanje ovoga takođe može otkriti kako materijal lansiran sa takvih džinovskih zvezda na kraju formira nove planete.

Kako je Betelgez već jedna od najsjajnijih zvezda na nebu, posmatračima će biti potrebna samo skromna oprema da bi posmatrali prolazak asteroida, kažu stručnjaci.

Betelgez je inače druga najsjajnija zvezda sazvežđa Orion, prenosi Blic.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading