grejanje
Foto: Shutterstock

Grejna sezona uveliko traje, neko se greje na drva, neko na plin, a neko, verovali ili ne, na računare!

Naime, Švedska je definitivno ispred svog vremena, a evo i zašto.

Poznato je da su Šveđani ekološki i tehnički napredna nacija. Ali, njihov najnoviji tehnološki projekat iznenadio je sve i zasigurno je velika novost u ekološkim tehnologijama.

U jednom delu Stokholma, tačnije u naselju Skarpnak, gradi se velika baza podataka. Svi koji poseduju računare znaju koliko se zagrevaju, ali sigurno još nikad nikom nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu grejanja kuće!

Šveđani su se upravo dosetili toga i došli na ideju da iskoriste tu inače beskorisnu energiju. Toplotnom energijom računara zagrevaće će oko 30.000 domaćinstava!

Ceo projekat vodi kompanija Fortum, a prema njihovim predviđanjima računari bi u budućnosti mogli da greju i više od  deset odsto kuća i zgrada. Iz tog razloga su gradski većnici odlučili da je u Stokholmu potrebno otvoriti još računarskih centara.

Glavni grad zemlje čiji je slogan "u korak s vremenom", ovim će postati još više ekološki napredan.

BONUS VIDEO

@alo_portal “ZAKUVAVANJE” SA SLAVICOM ĐUKIĆ DEJANOVIĆ Jedan od intimnih zahteva naših muškaraca kada se odluče za brak je da žena zna da kuva! Celu emisiju možete pogledati na našem YT kanalu! Posebno hvala šminkeru Nedeljku Tišanoviću @Nency Star #alo #alonovine #alodnevnenovine #zakuvavanje #slavicadjukicdejanovic #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading