VOJSKA IZDALA HITAN POZIV: Napustite grad! Netanjahu se zahvalio SAD (VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Izraelska vojska navodi da i dalje vodi operacije u Kan Junisu. Istovremeno, rakete su iz Pojasa Gaze ispaljene prema Tel Avivu i drugim gradovima u centralnom Izraelu.

Pratite najnovije vesti sa fronta

Netanjahu zahvalio SAD na uloženom vetu u SB UN

Izraelski pemijer Benjamin Netanijahu zahvalio je SAD zbog toga što su uložile veto na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na prekid vatre u Gazi.

Pozdravljajući američku poziciju kao „tačnu“, Netanijahu u saopštenju kaže da i druge zemlje moraju da shvate da je nemoguće istovremeno podržavati eliminaciju Hamasa s jedne, a s druge strane pozivati na prekid vatre.

Netanijahu je zaključio da će Izrael nastaviti da radi na, kako kaže, eliminaciji Hamasa i postizanja drugih ratnih ciljeva, preneo je Rojters.

Na glasanju u Savetu bezbednosti, u petak, SAD su stavile veto na rezoluciju o trenutnom prekidu vatre u Gazi, za koju je glasalo 13 članica tog tela UN, dok je Velika Britanija bila suzdržana, podseća britanska agencija.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao Savetu bezbednosti u sredu, a u kome je upozorio na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i pozvao 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca.

Protest propalestinskih demonstranata u Londonu, uhapšeno 13 osoba


Više hiljada propalestinskih demonstranata okupilo se danas na trgu Parlamenta u centru Londona, tražeći prekid vatre između Izraela i palestinskog Hamasa.

Oni su odatle otišli do Vesmtinstera, a veliki broj učesnika nosio je transparente sa natpisima podrške Palestincima poput "Sloboda Palestini" i "Okončati opsadu".

Neki su uzvikivali i kontroverzan slogan "Od reke do mora, Palestina će biti slobodna", prenosi Gardijan.

Londonska policija saopštila je da je uhapšeno 13 demonstranata, uglavnom zbog transparenata sa uvredljivim sadržajem, prenosi Tanjug,
 

Hezbolah je objavio video napada na položaje izraelske vojske na libansko-izraelskoj granici (VIDEO)

 

 

Huti: Svi koji sarađuju sa Izraelom, biće naša meta u Crvenom moru

Vojni portparol jemenske pobunjeničke grupe Huti upozorio je danas sve brodske kompanije da ne sarađuju s Izraelom, da ne bi bile meta napada u Crvenom moru.

"Ukoliko Pojas Gaze ne dobije hranu i lekove, svi brodovi u Crvenom moru koji plove ka izraelskim lukama ili obrnuto, biće meta naših oružanih snaga", rekao je portparol Jahja Sari, preneo je Rojters.

Huti su prethodnih dana pucali na izraelske, američke i britanske brodove u Crvenom moru, a američki ratni brodovi su saopštili da su oborili nekoliko njihovih projektila.

IDF poziva civile da hitno napuste područje Kan Junisa

Izraelska vojska (IDF) uputila je palestinskim civilima "hitan apel" da, zbog žestokih borbi koje se vode u i oko grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, napuste veći deo tog područja.

Stanovnicima četvrti El Katiba, El Mahata i onima centru Kan Junisa, portparol IDF za arapske medije Avihaj Adrai uputio je putem društvene platforme Iks hitan apel da se evakuišu.

"Pozivamo vas da hitno napustite mesto gde se nalazite i krenete prema poznatim skloništima zapadno od Kan Junisa", rekao je Adrai u objavi i naveo pet blokova sa mape koju je IDF objavila.

Si-En-En napominje da nije jasno koliko će ljudi moći da vidi ovaj apel, s obzirom na nedostatak komunikacionih mreža i internet dometa u većem delu Pojasa Gaze, i dodaje da nije poznato ni na koja skloništa Adrai misli. 

Posle prekida primirja između Izraela i Hamasa prošle nedelje, Izrael je ponovo pokrenuo svoju vojnu kampanju u Gazi i borbe se vode u Kan Junisu.

IDF tvrdi da je Kan Junis "glavno uporište" Hamasa, a u petak je izraelska vojska saopštila da se u tom drugom po veličini gradu Pojasa Gaze, vode borbe "od kuće do kuće".

 

 

El-Sisi i Putin razgovarali o prekidu vatre u Gazi

Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi i ruski predsednik Vladimir Putin obećali su da će raditi zajedno na prekidu vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

El Sisi i Putin razgovarali su telefonom o razvoju događaja u regiji, rekao je portparol egipatskog predsednika Ahmed Fahmi.

- Dva predsednika složila su se da će nastaviti ozbiljno da deluju kako bi se postigao prekid vatre, naglašavajući potrebu da međunarodna zajednica preuzme odgovornost u tom pogledu - rekao je u saopštenju.

Dva Palestinca ubijena na Zapadnoj obali

Izraelske snage su u subotu ubile jednog Palestinca na Zapadnoj obali, a drugi je podlegao povredama u izraelskom napadu dan ranije, prenosi AP.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je 25-godišnji muškarac koji je danas podlegao povredama upucan tokom takozvane "racije" u izbegličkom kampu Fara u petak. Sedmoro je ubijeno u ovom napadu, među njima i lokalni komandant Brigade mučenika Al Aksa.

Turska: Veto SAD na rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi potpuno razočaranje

Veto SAD na predloženu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi bio je "potpuno razočaranje", saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova na platformi X (Tviter).

- Naši prijatelji su još jednom pokazali da je Amerika sada sama po ovom pitanju, posebno na glasanju održanom u UN danas - rekao je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

Škotska: Neshvatljiva je britanska uzdržanost u Savetu bezbednosti UN

Škotski premijer Hamza Jusaf nazvao je uzdržanost Ujedinjenog Kraljevstva od ključnog glasanja Saveta bezbednosti UN-a u petak “neshvatljivim”.

Velika Britanija bila je uzdržana, a SAD su stavile veto na zahtev Saveta bezbednosti UN-a za hitnim humanitarnim prekidom vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, dok je 13 članica SB glasalo za kratki nacrt rezolucije koji su izneli Ujedinjeni Arapski Emirati.

UN: Testira se novi sistem inspekcije pomoći za Gazu, prelaz i dalje zatvoren

- Novi sistem inspekcije pomoći koja treba da bude isporučena Gazi na prelazu Kerem Šalom upravo se testira, ali napori da se dobije dozvola za ulazak kamiona preko njega i dalje traju - rekao je visoki zvaničnik UN.

Prema novom sistemu, kamioni bi dolazili na prelaz Kerem Šalom, koji se nalazi na granici između Izraela, Gaze i Egipta, prvi put iz Jordana, pre ulaska u Gazu iz Rafe, koja je udaljena oko tri kilometra.

Erdogan pozvao na reformu Saveta bezbednosti UN-a

Turski predsednik Režep Tajip Erdogan pozvao je na reformu Saveta bezbednosti UN-a, osuđujući to što su SAD uložile veto na predlog o prekidu vatre za Gazu, uprkos velikoj podršci drugih zemalja.

- Zahtev Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za prekid vatre odbija se samo vetom SAD-a. Je li to pravda? Savet bezbednosti treba reformisati. Izgubili smo nadu i očekivanja kada je SB Un u pitanju - rekao je Erdogan na konferenciji o ljudskim pravima u Istanbulu.

Potvrđena smrt izraelskog vojnika koga su IDF pokušale da spasu

Porodice izraelskih zarobljenika u Gazi potvrdile su smrt vojnika Sa’ara Baruha.

Brigade Kasam, oružano krilo Hamasa, objavile su u petak da je 25-godišnjak ubijen u neuspešnoj operaciji koju je izvela izraelska vojska u pokušaju da ga spasi.

Grupa je objavila video koji dokumentuje njegovu smrt. U snimku muškarac kaže da je u pritvoru 40 dana, sugerišući da je video možda nastao sredinom novembra.

Abas: SAD su postale saučenik u izraelskom "genocidu, etničkom čišćenju i ratnim zločinima"

Mahmud Abas, predsednik Palestinske uprave, rekao je da su SAD stavivši veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o humanitarnom prekidu vatre u Gazi postale saučesnik u izraelskom "genocidu, etničkom čišćenju i ratnim zločinima" nad Palestincima, prenosi Rojters.

Abas je rekao da smatra da su SAD odgovorne za krvoproliće nad palestinskom decom, ženama i staracima u Gazi.

Sve nasilnije izraelske "racije" na Zapadnoj obali

Izraelske snage nastavljaju da sprovode takozvane racije na Zapadnoj obali.

Od početka ofanzive na Gazu Izrael je intenzivirao vojne operacije širom okupirane Zapadne obale. Od 7. oktobra na Zapadnoj obali ubijeno je više od 270 Palestinaca.

Od početka rata oko 2.000 ranjenih izraelskih vojnika proglašeno invalidima

Izraelski mediji javljaju da je 2.000 ranjenih izraelskih vojnika Ministarstvo odbrane priznalo kao invalide, dok je od početka rata ranjeno oko 5.000 vojnika.

Od 7. oktobra ubijeno je najmanje 420 vojnika.

Iran upozorio UN na pretnju od nekontrolisane eskalacije situacije na Bliskom istoku posle američkog veta

Iran je upozorio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša na pretnju od "nekontrolisane eksplozije" situacije na Bliskom istoku nakon što su Sjedinjene Američke Države stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze.

- Sve dok Amerika podržava zločine cionističkog režima i nastavak rata, postoji mogućnost nekontrolisane eksplozije situacije u regionu - rekao je ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahjan tokom telefonskog razgovora sa Guterešom, saopštilo je iransko ministarstvo.

Abdolahajn je pohvalio odluku generalnog sekretara da se pozove na član 99 Povelje Ujedinjenih nacija, ocenivši je kao "hrabru akciju za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti", prenosi Tajms of Izrael.

Izrael bombardovao delove Gaze gde je civilima rečeno da se evakuišu

Izraelski ratni avioni protekle noći su nastavili bombardovanje Pojasa Gaze, čak i onih delova na jugu te enklave, gde je palestinskim civilima ranije poručeno da se evakuišu, javlja AP.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene trupe otkrile i uništile veliku mrežu tunela u četvrti Šehijaja, u Gazi.

U blizini Hebrona ubijen Palestinac

Sari Jusef Amr, 25-godišnji Palestinac kog su ranije danas pogodile izraelske snage, preminuo je, javlja novinska agencija "Vafa".

Amr je ranjen tokom racije u Duri, južno od Hebrona, a Vafa je citirala njegovog oca koji je rekao da su izraelske snage ispalile metke u njegov dom pre nego što su zatvorile Amra i njegovog brata Suhaiba.

Izrael tokom noći sa svih strana bombardovao sever Gaze

Teške borbe nastavljene su tokom noći na severu Gaze, kako iz vazduha, tako i sa zemlje, saopštile su u subotu odbrambene snage Izraela.

Prema IDF-u, borci iz borbenog tima Kafir brigade borili su se i ubili grupu u krugu škole u ​​naselju Šejaja. Snage IDF-a su kasnije u učionicama pronašle više oružja - kalašnjikova, granata i municije.

Grupe za ljudska prava osudile SAD zbog veta na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Međunarodne grupe za ljudska prava Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč osudile su Sjedinjene Američke Države zbog ulaganja veta na rezoluciju Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Generalna sekretarka Amnesti internešnala Anjez Kalamar rekla je da veto "moralno neodbranjiv", te da su SAD pokazale "zanemarivanje" života civila i humanitarne katastrofe u Gazi.

"Hjuman rajt voč" je ocenio da SAD "rizikuju saučesništvo u ratnim zločinima" time što su uložile veto na rezoluciju UN.

Stradala još 71 osoba u Pojasu Gaze

Ministarstvo zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, izvestilo je u subotu da je još 71 osoba ubijena u izraelskim napadima na region, a 160 povređenih ljudi stiglo je u bolnicu Al Aksa prošlog dana.

U Kan Junisu stradalo je 62, dok je 99 ranjenih prebačeno u bolnicu Naser, saopštilo je ministarstvo.

Štajeh: Izrael ne može da porazi Hamas

Palestinski premijer Muhamed Štajeh izjavio je da cilj Izraela da u potpunosti porazi Hamas nije realan.

Palestinski premijer je rekao da bi po njegovom mišljenju najbolji ishod sukoba koji je počeo 7. oktobra bio da Hamas postane mlađi partner u okviru šire Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pomažući u izgradnji nove nezavisne države koja obuhvata Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalim.

U napadu na Siriju poginuo sin poznatog pripadnika Hezbolaha

Tri člana libanske terorističke grupe Hezbolah koju podržava Iran ubijena su u napadu izraelske bespilotne letelice na jugozapadu Sirije, saopštila su dva regionalna izvora bliska Damasku.

Jedan od ubijenih u napadu je sin poznatog teroriste Hezbolaha Ali Muse Dakduka, javio je KAN njuz.

Dakduk, prema izraelskim vojnim izvorima, upravlja terorističkom mrežom Hezbolaha pod nazivom "Golanska mreža" koja se nalazi duž sirijske granice sa Golanskom visoravni. Njega su zarobile američke trupe u Siriji nakon što je učestvovao u napadu na Karbalu 2007. godine, kada je ubijeno pet američkih vojnika. Dakduk, za koga su SAD tvrdile da je radio uz podršku Irana, prebačen je u irački zatvor i potom pušten 2012. godine. U napadu je poginuo i jedan Sirijac koji se nalazio u grupi pripadnika Hezbolaha, naveli su neimenovani izvori.

Izrael bombardovao delove Gaze gde je civilima rečeno da beže

Izraelski ratni avioni protekle noći su nastavili bombardovanje Pojasa Gaze, čak i onih delova na jugu te enklave, gde je palestinskim civilima ranije poručila da se evakuišu.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su njene trupe otkrile i uništile veliku mrežu tunela u četvrti Šehijaja, u Gazi. U istom delu grada primećen je određeni broj Hamasovih operativaca sa protivtenkovskim projektilima, nakon čega su militanti ubijeni u vazdušnom napadu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema tvrdnjama IDF-a, peta rezervna pešadijska brigada našla se pod vatrom Hamasovih boraca, koji su pucali sa krovova škole UNRWE i džamije. Izraelska mornarica je u toku noći izvela udare u Pojasu Gaze, u kojima je pogođena zgrada gde su se navodno krili militanti Hamasa, kao i druge lokacije korišćene od strane terorističke grupe, navodi IDF.

Ministar spoljnih poslova Izraela optužio Gutereša da je stao na stranu Hamasa

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen optužio je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da se, kako je naveo, "svrstao na stranu Hamasa u pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze", prenosi Tajms of Izrael.

- Pozivanje na Član 99, koji nije korišćen za rat u Ukrajini ili građanski rat u Siriji je još jedan primer Gutereševog pristrasnog i jednostranog stava - napisao je Koen na mreži X.

Prema njegovoj oceni, poziv na prekid vatre "sramoti poziciju" generalnog sekretara" i predstavlja "Kainov znak" na UN.

Izraelska vojska napala osmatračnicu Hezbolaha sa posadom u Libanu

Izraelska vojska je saopštila da je napala osmatračnicu Hezbolaha sa posadom, u južnom Libanu, kao odgovor na današnje napade na granici. Vojska je navela i da je identifikovala grupu operativaca na mestu lansiranja protivtenkovskih raketa, sa koje je ranije izvršen napad, prenosi Tajms of Izrael. Izraelska vojska je saopštila da su ta lokacija i operativci pogođeni.

Snimak kako Izrael baca bombe belog fosfora

Izrael je gađao školu UNRVA u Džebaliji, severno od Gaze, koristeći dimne i bele fosforne bombe. 

Izraelski zvaničnik: Operacija u Kan Junisu mogla bi da traje do četiri nedelje

Visoki izraelski odbrambeni zvaničnik rekao je da njegova zemlja očekuje da će se "vojna operacija" u Kan Junisu završiti za tri do četiri nedelje.

- Iako je u severnoj Gazi postignut „značajan napredak“, operacije u Kan Junisu „tek su počele - rekao je zvaničnik.

Sjedinjene Američke Države uložile su veto na predlog rezolucije o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Za rezoluciju je glasalo 13 članova SB UN uz jedan uzdržan i jedan glas protiv.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je od Kongresa da odobri prodaju 45.000 granata za izraelske ''Merkava'' tenkove koje će Izrael koristiti u ofanzivi protiv Hamasa u Gazi.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pozvao na otvaranje graničnog prelaza Kerem Šalom kako bi se u Gazu dopremila humanitarna pomoć.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading