LIKVIDIRANI PUTINOVI SARADNICI U razmaku od nekoliko sati, ubijena dva saveznika ruskog predsednika (VIDEO)
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK/KREMLIN POOL

Kijevski zvaničnici su preuzeli odgovornost za ubistvo bivšeg ukrajinskog političara, Ilje Kieva, 46-godišnjeg proruskog političara čije je telo pronađeno u predgrađu Moskve.

Prema izveštaju AFP-a, zvaničnik ukrajinske odbrane rekao je da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) orkestrirala atentat.

Ruski Istražni komitet je za AFP rekao da je "nepoznata osoba pucala" u bivšeg poslanika i da je pokrenuta istraga o njegovom ubistvu.

Kijev je izbačen iz ukrajinskog parlamenta nedeljama nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine i preselio se u Rusiju, objavio je Njujork tajms.

Ukrajinski sud osudio je Kijeva u novembru, u odsustvu, na 14 godina zatvora pod optužbom za izdaju i pokušaj nasilnog svrgavanja vlade.

Govoreći u sredu, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe, Andrij Jusov, nagovestio je umešanost Ukrajine u smrt Kijeva.

- Možemo da potvrdimo da je Kijev gotov. Takva sudbina će zadesiti i druge izdajnike Ukrajine, kao i sledbenike Putinovog režima - rekao je Jusov.

Jusov je Kijeva nazvao i "ološem, izdajnikom i kolaboracionistom", prenosi AFP.

Ruski mediji su javili i da je Oleg Popov, bivši poslanik parlamenta samoproglašene Luganske Narodne Republike, koja je deo Ukrajine pod ruskom okupacijom, poginuo u eksploziji automobila u sredu.

LNR je uspostavljena nakon što je Putin nezakonito pripojio četiri ukrajinska regiona u jesen 2022. godine. Policija je saopštila ruskom prorežimskom TASS-u da je Popov ubijen u blizini stadiona Avangard u gradu Lugansku.

Smrt Popova je na svom Telegram kanalu potvrdio i Jurij Jurov, poslanik LNR.

- U eksploziji automobila u blizini stadiona Avangard u Lugansku, naš kolega, poslanik Narodnog saveta LNR i pripadnik Narodne milicije Donbasa, koji je od prvog dana stao u odbranu Republike, Oleg Nikolajevič Popov ubijen - napisao je Jurov.

Ukrajinski zvaničnici još nisu preuzeli odgovornost za Popovu smrt.

Kijev je ranije preuzeo odgovornost za ubistvo nekoliko proruskih zvaničnika od početka rata u Ukrajini.

Zvaničnici koje podržava Moskva takođe su više puta bili na meti ukrajinskih boraca u oblastima Ukrajine koje su okupirale Rusi.

Prošlog meseca, poslanik LNR, Mihail Filiponenko, ubijen je u napadu automobilom bombom u gradu Lugansku. Portparol kijevske vojne obaveštajne službe je kasnije telefonom rekao Politiku da je atentat orkestrirala Ukrajina.

- Da, to je bila naša operacija - rekao je Andrij Černjak, predstavnik ukrajinske vojne obaveštajne agencije.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Milovan

07.12.2023 18:30

Fasisti jednom uvek fasisti. Sta očekivati od ukrainaca.Znaju samo ubijati civile