Pećina
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Otkrivena je u Vijetnamu pre 14 godina, a tada je ljudska noga prvi put kročila u zamršeni podzemni sistem koji se proteže preko 190 kilometara, i većim delom ostaje neistražen.

Glavna dvorana visoka je 250, a široka 150 metara. U njoj raste prašuma, čije drveće dostiže 30 metara visine. Tu su vodopadi, specifični ekosistem, neverovatni stalagmiti i reka koja ostaje misterija jer nijedan istraživač još nije stigao do njenog kraja.

Koliko je prostor ogroman ilustruje podatak da u njega može da stane nekoliko nebodera od 40 spratova, ili da kroz njega proleti Boeing 747.

U istraživanju džinovske pećine u Vijetnamu speleolozi su koristili lasersku tehnologiju.

Ali, njena veličina nije ono što je čini posebnom, već skriveni svet koji se vremenom formirao.

Son Dong je svet za sebe, a naučnici su otkrili sedam novih vrsta ribe, škorpiona, paukova i drugih stvorenja. Jedinstveni primerci su potpuno beli i nemaju oči (evoluciona posledica života u mraku).

Pored nestvarnog zelenila, podzemnih prostorija, stenovitih formacija i podzemnih rečnih tokova, treba pomenuti jezero čija voda dostiže temperaturu od 20 stepeni Celzijusa.

Tokom kišne sezone, u pećini se pojavljuje još jedno jezero ispunjeno prelepom vodom zelene boje.

Posetioci opisuju Son Dong kao “drugu planetu”, jer ih podseća na Pandoru iz filmskog serijala “Avatar”, reditelja Džejmsa Kamerona.

BONUS VIDEO

@alo_portal U ARENI NE MOŽE IGLA DA PADNE Počinje predizborni skup liste “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #srbija #foryou #fypシ #viral ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading