kineski lider
Foto: EPA/EPA-EFE/JU PENG / XINHUA CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT

Kina je spremna da Evropsku uniju smatra za ključnog partnera u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, prioritet u naučno-tehnološkoj saradnji i pouzdanog partnera u saradnji u lancima snabdevanja i proizvodnim lancima, izjavio je kineski predsednik Si Đinping.

Prema njegovim rečima, Kina i EU moraju ojačati koordinaciju unutar multilateralnih struktura.

- Strane treba da ojačaju saradnju i koordinaciju unutar multilateralnih struktura, uključujući UN i G20, i da se pridržavaju multipolarnosti - ocenio je Si Đinping na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Državnoj palati Dijaojutai u Pekingu.

On je dodao da Kina i EU ne mogu da smanje saradnju zbog postojeće konkurencije.

„Ne možemo da posmatramo jedni druge kao rivale zbog razlika u režimima, ne možemo da smanjujemo saradnju zbog postojeće konkurencije i ne možemo da ulazimo u konfrontaciju zbog postojećih nesuglasica“, istakao je kineski predsednik.

U četvrtak će se u Pekingu održati 24. samit Kina-EU, na kome će Kinu predstavljati kineski premijer Li Ćijang, a Evropsku uniju – predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
 

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading