Rusija
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Njuzvik je preneo pisanje ruskog kanala “Možem objasnit” na Telegramu koji pak navodi da lokalne vlasti skrivaju adrese protivvazdušnih skloništa od javnosti i popravljaju ih samo za vladine zvaničnike i članove vladajuće partije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Godinu dana nakon što je gradonačelnik izdao uredbu da skloništa od vazdušnih napada budu dostupna javnosti, većina skloništa od bombi u Moskvi je i dalje neupotrebljiva, a mnoga su odavno napuštena, dok su neka iznajmljena kao komercijalni prostori.

Zamenik Moskovske gradske dume Sergej Mitrohin rekao je da, iako u prestonici ima mnogo skloništa, “niko ne zna u kakvom su stanju i gde se nalaze. Nema znakova, nema identifikacionih oznaka. Ako Ministarstvo za vanredne situacije izvesti neke radove u ovom pravcu, onda je to, naravno, bacanje prašine u oči“.

Podseća se, međutim, da je Kremlj u oktobru 2022. izdao dekret kojim je naređeno regionima u zapadnoj Rusiji da se pripreme za mogućnost napada na ruskoj teritoriji, ali i na to da je Rusija u maju okrivila Ukrajinu za veliki napad dronom na Moskvu.

Nakon tog napada, ispostavilo se da je Putin naredio izgradnju novog skloništa za bombe u najelitnijoj bolnici u zemlji, gde se leče visoki zvaničnici.

Kremlj je naredio da se skloništa za bombe nadograde širom Rusije, ali izgleda da Moskovljani i dalje nemaju zaštitne strukture koje bi ih zaštitile od napada dronovima, piše “Možem objasnit” i dodaje da je prošle godine popravljeno samo jedno sklonište u jednoj stambenoj zgradi, a u njemu se nalazi lokalni ogranak vladajuće partije Jedinstvena Rusija.

Navode i da su pokušali da prikupe adrese skloništa za zaštitu od bombardovanj u gradu, iako su stvarne adrese skloništa ili njihov broj državna tajna. Neke informacije se mogu dobiti samo lično iz moskovskih centara za hitne slučajeve dva puta nedeljno.

“U svakom okrugu postoji centar za reagovanje u vanrednim situacijama gde ljudima treba reći šta da rade u raznim vanrednim situacijama. U praksi, ovi punktovi imaju veoma egzotično radno vreme, oni tamo ne razgovaraju sa ljudima i uveravaju ih da nema opasnosti. Pravo građana da imaju informacije se ne poštuje“, rekao je Ivan Drobotov, građanski aktivista i autor kanala "Moskovska skloništa za bombardovanje" na Telegramu.

Aktivisti koji su tražili da njihovi identiteti ostanu anonimni rekli su da im je, kada su ih pitali o dostupnosti skloništa u gradu, savetovano da se “pouzdaju u Boga“, “kupe daču (seosku kuću)“ ili “napuste grad“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading