Lider Slobodne Crne Gore
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Popis je u toku. Da li je ovo, prema Vašem mišljenju, prvi slobodni popis u Crnoj Gori?

Apsolutno jeste. I to ne prvi slobodan Popis u poslednjih trideset godina, nego u poslednjih stotinu godina. Verujem da su prva krivotvorenja naše istorije, pa samim tim i popisnog izjašnjavanja nastala u prvim godinama komunističke vlasti i jednoumlja. Stoga, verujem da je ovaj popis po svim parametrima demokratije – istorijski.

Može li se povući paralela sa popisom 2011. godine? Konkretno, da li je tadašnja opozicija imala i blizu kontrolu popisao kao današnja?

Kada se održavao poslednji popis živio sam van Crne Gore i bio sam na studijama. Tako da ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je opozicija imala adekvatne kontrolne mehanizme. Ipak, ako se setimo Đukanovićevog autokratskog stila vladanja, jasno je zaključiti da on političkim protivnicima nije davao ni milimetar ustupaka. Uostalom, zbog toga je i završio svoju političku karijeru.

Kakav je danas odnos Crne Gore i Srbije i u kojem segmentu bi ga trebalo popraviti?

Odnos Srbije i Crne Gore je značajno poboljšan i raduje me ta konačna relaksacija prilika nakon dugogodišnje tenzije koja je uglavnom kreirana sa adresa zvanične Podgorice. DPS, pa i sam Đukanović su svaku političku kampanju temeljili na antisrpskoj retorici, pa sad prosto izgledaju čudno video snimci susreta predsednika Srbije sa crnogorskim zvaničnicima gde se opušteno slušaju pesme uz čašicu vina u prijateljskoj atmosferi. Volio bih da se ti odnosi dodatno unaprede i u ekonomskoj sferi jer bi to bilo na korist, pa i sreću svih građana.

Da li je Crna Gora dobila stabilnu Vladu i očekujete li da će trajati puni mandat?

Crna Gora je nakon pada DPS-a postala trusno politčko područje, ali ne mislim da je to loše. Konačno živimo dugo sanjani princip smenjivosti vlasti i smatram da je poželjno da i političari shvate da će njihov rok trajanja biti kratak, ukoliko ne budu pažljivo slušali glas naroda. Ipak, verujem da će ova Vlada biti stabilna jer je narod sit izbora i dramatizacije gotovo svakog političkog pitanja. Hoćemo bolji život, a političari su tu da zasuču rukave i rade za svoje građane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading