HAOS U CRNOJ GORI Popisivači odbijaju da upisuju Srbe: "Sami popunjavaju tabele"
Foto: Printscreen

Nisu retki ni slučajevi u kojima popisivači  namerno preskoče kolone o nacionalnoj i verskoj pripadnosti na šta građani veoma burno reaguju.

Ove navode potvrdili su i iz popisne komisije:

- Pokušavamo da u hodu ispravimo sve takve greške i za sada popis teče planiranom dinamikom - poručili su.

Kako "Politika" nezvanično saznaje, nakon nekoliko prijavljenih neregularnosti, Uprava za statistiku (Monstat) poslala pismeno upozorenje popisivačima, podsećajući ih na norme zakona kojima su predviđene i visoke kazne u slučaju zloupotrebe prilikom unošenja podataka u popisivačke listove.

Jedna porodica u Nikšiću rekla je kako je popisivač bez pitanja o jezičkoj i nacionalnoj pripadnosti upisao da su članovi domaćinstva pripadnici crnogorske nacionalne zajednice.

Porodica je uložila žalbu, nakon čega je reagovala popisna komisija, pa se "popisivač vratio i u skladu sa zakonom ispunio popisne listiće na način kako su mu se izjasnili prisutni članovi domaćinstva". Popisivač se domaćinima pravdao lošom obučenošću, uz tvrdnju da mu je rečeno i da ne popisuje decu do pet godina, ali je proverom utvrđeno da ta tvrdnja nije tačna.

Višečlana porodica iz podgoričkog naselja Zabjelo ispričala je da popisivač nije hteo da popiše četvoro dece i to po pitanjima vere, nacionalnosti i jezika. Popisnoj komisiji je prijavljeno da popisivač u porodici Batrović nije hteo da upiše srpskoj deci veroispovest, nacionalnost i jezik kojim govore tek nakon poduže rasprave, insistiranja i pritiska odraslih članova domaćinstva, popisivač je popustio i upisao deci veroispovest, nacionalnost i jezik kojim govore. 

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading