Stenice
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Na plakatima, upućenim „dragim posetiocima” na pogrešno napisanom engleskom, navodi se da su zdravstvene vlasti naredile evakuaciju lokalnih „privatnih pansiona kako bi zaštitile javno zdravlje stalnih grčkih stanovnika”. Pozivajući se na nepostojeću najezdu stenica, posetiocima su zapretili kaznom od 500 evra ako ne napuste smeštaj i ljubazno im poželeli prijatan boravak u Grčkoj.

Pored krize troškova života, Atina i drugi delovi Grčke suočavaju se sa stambenim problemima, koji su uglavnom uzrokovani povećanjem broja stanova za kratkoročni zakup, uglavnom namenjenih stranim posetiocima. Ovo je podstaklo rast dugoročnih troškova zakupa za Grke, od kojih su mnogi bili primorani da napuste stambena područja u centru Atine.

Stenice su sve otpornije na hemijske tretmane

Vrednosti nekretnina takođe rastu, delom zbog programa „zlatne vize“ koji nudi boravak stranim investitorima u nekretnine. Turizam je vodeći pokretač grčke privrede, koji čini petinu njene godišnje proizvodnje, a očekuje se da će ova godina biti rekordna po broju dolazaka.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je zatražilo od policije da učini sve što je potrebno da se izbori sa prevarom. U njemu se navodi da "nikome nije dozvoljeno da teroriše i dezinformiše javnost" o pitanjima javnog zdravlja. Grčka nije zabeležila veće probleme sa krvopijama koji su nedavno izazvali iznenađenje u Francuskoj.

Stenice, koje su u velikoj meri nestale iz svakodnevnog života do 1950-ih, ponovo su se pojavile poslednjih decenija i postale su sve otpornije na hemijske tretmane. Mogu biti prisutni u dušecima, ali i u odeći i prtljagu, a noću izlaze da se hrane ljudskom krvlju.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading