putin
Foto: Shutterstock

Šef Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Sieviera odbacio je procenu nemačkog istraživačkog centra da bi Rusija mogla direktno da napadne Zapad za samo šest do 10 godina.

Ako želimo da izbegnemo rat, zemlje NATO-a na istočnom krilu treba da usvoje kraći, trogodišnji vremenski period da se pripreme za konfrontaciju, rekao je Sieviera u intervjuu za poljske medije, prenosi Skaj njuz.

Prošlog meseca, Nemački savet za spoljne poslove upozorio je da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na zemlju NATO-a za šest godina.

Rečeno je da je nemačkim oružanim snagama potreban "kvantni skok" da bi se pripremile za to.

NATO podržava Ukrajinu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas nepokolebljivu podršku Alijanse Ukrajini, tokom sastanka sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom u Briselu.

Stoltenberg i Umerov su razgovarali o najnovijim dešavanjima na ratištu i hitnim vojnim potrebama Ukrajine.

"S obzirom da se očekuje da će zima zakomplikovati borbe, Stoltenberg je naglasio da su saveznici posvećeni jačanju političke i praktične podrške Ukrajini dok se brani od ruske invazije. Generalni sekretar je ponovio da će NATO pružiti dugoročnu podršku Ukrajini kako bi ukrajinske snage bile potpuno interoperabilne unutar NATO-a i još više ih približile Alijansi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO.

Na sastanku je bilo reči i o putu Ukrajine ka članstvu u NATO-u i reformskim naporima Ukrajine.

Stoltenberg je ponovio da će Ukrajina postati članica NATO-a kada se svi saveznici slože i kada se ispune uslovi.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading