Tutankamon
Foto: Alo/Foto: Pixabay

U mesecima i godinama nakon njihovog senzacionalnog otkrića, nekoliko onih koji su ušli u mračnu i prašnjavu odaju umrlo je pod čudnim i misterioznim okolnostima – dodajući najpoznatije poglavlje Prokletstvu faraona.

Veruje se da "prokletstvo" utiče na one koji uznemiruju ostatke bilo kog drevnog Egipćana, što dovodi do loše sreće, bolesti, pa čak i smrti.

Lord Karnavon je umro samo nekoliko meseci nakon što je otvorio grobnicu nakon što je ubod komarca na njegovom licu doveo do trovanja krvi, dva njegova polubrata umrla su ubrzo posle posete grobnici 1923.godine

Princa Ali Kamel Fahmi Beja od Egipta ubila je njegova žena 1923. Džordž Džej Guld I, sin poznatog finansijera Džeja Gulda, posetio je grobnicu pre nego što je umro od groznice. Sir Lee Stack, generalni guverner Sudana, ubijen je 1924.godine, što po mnogima potvrđuje ovo verovanje.

Tutankamon

Foto: Pixabay

 


Sekretar vodećeg arheologa Hauarda Kartera Ričard Betel navodno je ugušen u svom krevetu 1929., a nedavno, šef egipatske službe za antikvitete poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1970-ih - ubrzo nakon što je pristao na putujuću izložbu blaga pronađenog u grobnici.

Dr Zahi Havas, koji se smatra vodećim svetskim egiptologom, rekao je da je ključ za očuvanje bezbednosti držanje podalje od drevnih bakterija.

Kada imate mumiju u grobnici, ova mumija ima klice koje ne možete videti, rekao je on za US Sun.

Arheolozi su u prošlosti bili u žurbi i ušli su u grobnice i ubijale su ih klice i umrli su.“

Da bi izbegao istu sudbinu, dr Havas ne žuri, već odvaja vreme za svoja istraživanja.

„Pre samo dve nedelje pronašao sam zapečaćeni sarkofag, težak 25 tona ispod zemlje. Poklopac sarkofaga bio je oko šest tona. Dva radnika su počela da mi otvaraju, da podignu poklopac, onda mogu da stavim glavu i vidim šta je unutra. Kada su ga otvorili, ostavio sam ga otvorenog pola sata (tako da bi loš vazduh izašao i svež vazduh bi ušao, a ja sam stavio glavuunutra) i ništa. To je prokletstvo faraona", rekao je poznati arheolog.

 BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading