hamas
Foto: Printscreen/YouTube/ The Wall Street Journal

Sredinom novembra, izraelska vojska je završila postavljanje najmanje pet pumpi oko dva kilometra severno od izbegličkog kampa Al-Šati, koje bi mogle da izbace hiljade kubnih metara vode na sat, i tako poplave tunele palestinskih militanata za nekoliko nedelja, objavio je u ponedeljak "Volstrit džornal", pozivajući se na američke zvaničnike.

Nije poznato da li će Izrael razmotriti upotrebu pumpi, pre nego što svi taoci, koje drži Hamas od početka sukoba, budu oslobođeni, navodi se u izveštaju.

Hamas je ranije saopštio da drži zarobljenike na "bezbednim mestima i tunelima".

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da ima smisla da Izrael onesposobi ove tunele i da ta zemlja istražuje niz načina kako bi to mogla da sprovede.

"Volstrit džornal" navodi da je zvaničnik izraelske vojske odbio da komentariše plan za plavljenje tunela, ali je rekao da "vojska radi na uništavanju Hamasovih terorističkih sposobnosti na više načina, koristeći pri tome različite vojne i tehničke alate".

Prema američkom listu, Izrael je obavestio SAD o ovoj opciji prošlog meseca, ali u Vašingtonu u ovom trenutku ne znaju koliko je vlada premijera Benjamina Netanijahua blizu sprovođenja ovog plana.

Kako su saopštili američki zvaničnici, Izrael nije doneo konačnu odluku da li da nastavi sa ovim planom ili da od njega odustane, prenosi Rojters.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading