Američka mornarica
Foto: AP/Petty Officer 3rd Class Bill Dodge (HOGP)

"SAD su ozbiljno narušile regionalni mir i stabilnost", izjavio je portparol kineskog Južnog sektora operacija, dodajući da su SAD poremetile Južno kinesko more i narušile suverenitet Kine.

Portparol kineske vojske rekao je da je američki brod nadgledan i praćen i da su kineske trupe u sektoru sve vreme u stanju pripravnosti da odlučno brane nacionalni suverenitet.

Američka mornarica je saopštila da je ratni brod USS "Gabrijel Gifords", priobalni borbeni brod, izvodio rutinske operacije u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, u skladu sa međunarodnim pravom.

Američka mornarica

Petty Officer 3rd Class Bill Dodge (HOGP)

 

 

"Svakog dana 7. flota SAD operiše u Južnom kineskom moru, kao što je to činila decenijama. Ove operacije pokazuju da smo posvećeni održavanju slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona", dodaje se u saopštenju američke mornarice. 

Kako su istakli, neće odustati od toga "da nastavimo da radimo zajedno sa našim saveznicima i partnerima u podršci našoj zajedničkoj viziji slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika".

Kako navodi Rojters, Kina je u sporovima sa nekoliko svojih suseda oko svojih zahteva na teritorijalne vode u Južnom kineskom moru. Poslednjih meseci Kina je imala nekoliko incidenata sa filipinskim brodovima i protestovala je zbog američkih brodova koji patroliraju spornim područjima.

Filipinska obalska straža je u nedelju rasporedila dva svoja broda u Južnom kineskom moru nakon "alarmantnog" porasta broja brodova kineske pomorske policije unutar ekskluzivne ekonomske zone zemlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading