OBJAVIO ČUDAN SNIMAK, PA KRENUO U UBILAČKI POHOD Jezive vesti iz Pariza, izvadio je nož i uzviknuo: "Alahu Akbar"
Foto: EPA/EPA

Jedna je osoba ubijena, a dve su ranjene nakon što je napadač u središtu Pariza napadao ljude nožem i čekićem. Policija je brzo reagovala i uhapsila napadača, potvrdio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin.

- Hrabri policajci su upravo uhapsili napadača koji je napadao prolaznike u Parizu, oko Ke de Grenela. Jedna osoba je, nažalost preminula. Molimo izbegavajte to područje - napisao je ministar na Twitteru.

Napadač je nakon napada navodno uzviknuo "Allahu Akbar" nakon napada, rekao je policijski izvor za AFP i Le Parisien.

Čovek koji je smrtno stradao je turista sa dvojnim nemačkim i filipinskim državljanstvom. Njega je policija pronašla s ubodnim ranama u predelu leđa i ramena.

Takođe, jedan engleski turista pronađen je s ranom na glavi, a pomoć su mu pružili vatrogasci. Prema policijskim izvorima, ovaj muškarac je šetao sa suprugom i detetom kada mu je napadač prišao s leđa i udario ga čekićem. U napadu je povređena i još jedna osoba, ali ne zna se u kakvom je stanju.

Srećom, u blizini su bili policajci koji su upotrebili šoker kako bi imobilizovali napadača. Prema informacijama Le Parisiena, napadač je rođen u Francuskoj, ima francusko državljanstvo, a policija je imala njegovo ime na popisu radikalnih islamista.

 

 

On je nakon hapšenja izjavio da je napad izvršio jer bio zabrinut "zbog stradanja muslimana, posebno u Avganistanu i na palestinskim teritorijama", uz optužbu da je Francuska saučesnik u tome, saopštio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin i naglasio da je napadač tokom hapšenja uzvikivao "Alahu Akbar" (Bog je veliki). "Ova osoba je bila spremna da ubije još ljudi", rekao je Darmanin tokom konferencije za novinare.

Kako ipak piše Le Monde, rođen je u Francuskoj 1997. od roditelja Iranaca, s kojima živi u Esoneu. Domaća obaveštajna služba (DGSI) ga je uhapsila 2016. zbog planiranja napada u La Defenseu. Osuđen je na pet godina zatvora, od toga godinu dana uslovno, a nakon odsluženja kazne pušten je 2020. godine. Bio je stavljen pod sudski nadzor.

Bio je sklon radikalnom islamizmu, te je imao psihijatrijske poremećaje zbog kojih je bio je podvrgnut psihijatrijskom lečenju tokom celog pritvora i nakon puštanja na slobodu.

- Prvi meseci bili su ohrabrujući, činilo se da se "odvojio od religije" nakon što je pušten - rekao je izvor iz sigurnosnih krugova agenciji France-Presse. Ali ovaj čovek s "vrlo nestabilnom" ličnošću ponovno izaziva zabrinutost od proleća-leta 2022, prema ovom izvoru.

Takođe je primećena njegova "značajna digitalna aktivnost". Neposredno pre njegovog napada, na društvenim mrežama objavljen je video koji opravdava njegov čin. Napadač posebno spominje "vladu ili ubistvo nevinih muslimana",  navodi sigurnosni izvor.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading