TEŽAK UDARAC ZA UKRAJINU Rampa iz ove NATO članice izazvala užasne posledice
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zbog blokade granice od strane poljskih prevoznika, ukrajinski izvoz je smanjen za 40 odsto, piše ukrajinski list "Ogledalo nedelje" , pozivajući se na ministarku ekonomije Juliju Sviridenko.

„U novembru je obim izvoza ukrajinskih proizvoda iznosio 9,2 miliona tona. Teretni transport je iznosio 783 hiljade tona. Najveći obim izvoza prošao je preko poljske granice – 282 hiljade tona. I ovaj obim je 40 odsto manji nakon što su Poljski radnici počeli su da štrajkuju“, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, na nekim kontrolnim punktovima izvoz je skoro stao ili je prepolovljen.

Istovremeno, Julija Sviridenko je uverila da ukrajinske vlasti aktivno rade na rešavanju situacije, iako nisu sve informacije dostupne javnosti. Кijev ima razloga da se nada da će zahvaljujući dijalogu na obe strane problem biti rešen, dodala je šefica Ministarstva ekonomije.

Dan ranije, ukrajinski poslanik Jaroslav Železnjak rekao je da je Državna carinska služba u novembru prebacila 39,2 milijarde grivni (više od milijardu dolara) u državni budžet. Zaostale obaveze, prema Železnjaku, nastaju zbog blokade granice.

Od 6. novembra poljski prevoznici (kasnije su im se pridružili farmeri) blokiraju automobilske kontrolne punktove na granici sa Ukrajinom. Oni zahtevaju obnavljanje sistema dozvola za ukrajinske komercijalne prevoznike (sa izuzetkom humanitarnog tereta i zaliha za ukrajinsku vojsku), suspenziju licenci kompanijama stvorenim u Ukrajini nakon početka sukoba i njihovu inspekciju i razdvajanje redova praznih i natovarenih vozila. Кolona kamiona na poljskoj strani dostiže 50 kilometara, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading